Nieuws 2013

Klooster Mariëngaarde 850 jaar
14 december 2013 - Op zaterdag 14 december werd herdacht dat 850 jaar geleden de eerste steen voor klooster Mariëngaarde bij Hallum werd gelegd. En wel door Frederik van Hallum van de Norbertijner orde in 1163. Het werd gevierd met een lezing, toneelstuk, fakkelwandeltocht en afsluitend muziek.


Lezing over abt Emo's reis van 1212-1213


6 november 2013 - Op woensdagavond 13 november geeft prof. Dick de Boer een lezing over abt Emo. Deze abt stichtte in 1213 bij Wittewierum een klooster. Maar 2 jaar eerder, op 9 november 1212, vertrok Emo voor een lange reis naar Rome. Waar hij op 19 januari 1213 aan komt. Prof. De Boer reconstrueerde de reis van dag tot dag, welke in boekvorm uit is gekomen. De lezing vindt 's avonds op 13 november plaats in Zorgcentrum Foswert in Ferwert.


Documentaire over bouw middeleeuws Zodenhuis


11 oktober 2013 - Op zaterdag 12 oktober wordt het eerste deel van de documentaire over de bouw van het Zodenhuis in Firdgum uitgezonden. En wel op Ned. 2 om 10.30 uur door Omrop Fryslân. Het 2e deel komt op 19 oktober. De zondag na de zaterdagen is de uitzending op Omrop Fryslân te bekijken. Uitzending gemist? Kijk op www.omropfryslan.nl


Druk bezochte Simmertúnfair 21 september in Sibrandahûs28 september 2013 - In een bijzondere gezellige aangeklede kloosterkapeltuin stonden tijdens de tweede Simmertúnfair op zaterdagmiddag/avond in Sibrandahûs een 26 tal kramen met een grote variatie aan producten opgesteld. Ook kon er een bezoekje gebracht worden aan de kraam van klooster Claercamp in de kerk. Tevens waren daar een aantal kleurrijke schilderijen van Elbrich Wind te bewonderen. De zang/muziek optredens maakten dit bijzondere drukbezochte evenement compleet. Foto's: H. Aartsma.


Eerste Imaginarium festival in Tytsjerk zeer geslaagd5 september 2013 - Op 31 augustus werd voor de eerste keer het Imaginarium festival georganiseerd in Tytsjerk. Park Vijversburg was omgetoverd tot een een fantasy/sprookjespark, waar de bezoeker zich waant in een sprookje, Ierse pub of de Middeleeuwen. Er waren vele kraampjes, workshops vuurspuwen, zwaarvechten, boogschieten, Ierse dans, muziek enz. Door het mooie weer waren er veel bezoekers. Een zeer geslaagd festival. Meer op: www.imaginarium-festival.nl


Grootste Middeleeuwse festival in Nijmegen op 23-24-25 augustus15 augustus 2013 - Op 23 t/m 25 augustus zal het grootste Middeleeuwse festival van Nederland plaats vinden in Nijmegen. Het gebroeders van Limburg festival. Met riddershows, bestorming, ambachten, theater, kinderspelen, lezingen, muziek, dans, jaarmarkt, trebuchet, de Gelderse draak enz. is er veel middeleeuwse variatie. De meeste activiteiten zijn rondom Museum Het Valkhof, in de naastgelegen parken. Meer op: www.gebroedersvanlimburgfestival.nlHerhaling documentaire Klooster Claercamp op Ned. 2 en Omrop Fryslân

21 juli 2013 - In de zomervakantie wordt de documentaire van Omrop Fryslân (2010) over klooster Claercamp herhaalt op Nederland 2 en op Omrop Fryslân. Waarschijnlijk op dinsdagmorgen en zaterdag/zondag. Voor de data: kijk in de programmagids of op www.npo.nl en www.omropfryslan.nl


Kuiertocht zondag 30 juni zeer geslaagd

14 juli 2013 - Op zondag 30 juni was er een kuiertocht vanaf de Alexanderkerk in Rinsumageest naar het Kloostermuseum in Rinsumageest / Sijbrandahuis. De tocht begon om 19.00 uur bij de kerk en was ongeveer 5 km lang. De meer dan 30 deelnemers konden het museum bekijken. Onder het genot van een kopje koffie of thee gaf dhr. Harry Zwanenburg uitleg over klooster Claercamp en kon men daarna de expositie bekijken. Het was zeer geslaagd.


Vikingfestival in Noordwolde

1 juli 2013 - Op 6 en 7 juli is er een middeleeuws Vikingfestival in Noordwolde (Friesland). Zo'n 100 Vikingen zullen aan de Spokeplas bivakkeren en zich begeven in het dorp Noordwolde. Hier zal zaterdagmiddag een heuse 'vikingtrouwerij' plaats vinden. Meer informatie: www.vikingfestivalnoordwolde.nl
Kloostermuseum op fair Bonifatiuskapel

26 juni 2013 - Op zondag 23 juni was Stichting Klooster Claercamp met een stand present in Dokkum. Daar werd in de Bonifatiuskapel een fair georganiseerd. Naast veel broccante waren er ook culturele organisaties. De fair trok zo'n 2000 belangstellenden en was daarmee goed bezocht en een succes. Volgend jaar wordt de fair weer georganiseerd.Kuiertocht van Alexanderkerk naar museum Klooster Claercamp

12 juni 2013 - Op zondag 30 juni is er een kuiertocht (wandeltocht) van de Alexanderkerk naar museum Klooster Claercamp. Deze wordt georganiseerd door de Commissie Eredienst van de PKN Claercamp Rinsumageest. Start bij de kerk aan de Juckemaweg om 19.00 uur. De tocht is ongeveer 5 km lang en duurt ongeveer 1 1/2 uur. Deelname aan de kuiertocht is gratis.


Kindergroep bezoekt kloostermuseum

9 juni 2013 - Op 5 juni heeft een groep kinderen van school een bezoek gebracht aan het museum. Zowel binnen als buiten werd over het klooster verteld. Iedereen vond het reuze interessant.
Monnik Anselm Grün op Bonifatiusdag

7 juni 2013 - Op zondag 9 juni komt de veelgeprezen monnik en publicist Anselm Grün naar de Bonifatiusdag in Dokkum. De dag wordt gehouden in en rond de Bonifatiuskapel aan de Bronlaan in Dokkum van 7 tot 16 uur. De opening met aansluitend de workshop met Ansel Grün is om 10.00 u. Deelname is gratis.


Archeologisch steunpunt in de Schierstins


1 juni 2013 - Om een permanente stinzen tentoonstelling in te richten krijgt de Schierstins subsidie van de Provincie Fryslân
via Plattelânsprojekten. Bezoekers krijgen dan antwoorden op vragen over de middeleeuwse verdedigingstoren. De stins is uniek in Fryslân en Nederland.


Sloten in de Middeleeuwen


15 mei 2013 - Op zaterdag 1 juni hult het historische stadje Sloten zich in Middeleeuwse sferen. Er zijn diverse activiteiten.
Meer informatie: www.historischsloten.nlBoekenmarkt bij de Schierstins

7 mei 2013 - Op 11 mei zal er een boekenmarkt worden georganiseerd bij de Schierstins in Veenwouden. Tevens kan vanaf 13.30 uur een Teun de Vries rondwandeling worden gemaakt met Douwe Kootstra. De boekenmarkt start om 10.00 en duurt tot 17.00 uur.Klaarkampster molen open tijdens Molendag

1 mei 2013 - Tijdens de Nationale Molendag op 11 en 12 mei zal ook de Klaarkampster molen geopend zijn. De molen uit 1893 is onlangs voorzien van een nieuwe kap en staat vlakbij de Klaarkampster meer en het museum. Ingang bij de Trekwei. Meer informatie op www.nationalemolendag.nl

Vrijwilligers gevraagd

23 april 2013 - Voor het museum zoeken wij vrijwilligers die af en toe een zaterdag- of zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 (4 uurtjes) in het museum aanwezig willen zijn. Het gaat dus vooral om de ontvangst van belangstellenden en toeristen. Heeft u interesse, geef u op! Dit kan via email of een telefoontje (zie bij "Contact").


Interview fam. Helbig en opening museum in nieuwe dorpskrant

17 april 2013 - In de nieuwe dorpskrant van Rinsumageast / Sibrandahûs, die eind volgende week uit komt, komt een interview met de fam. Helbig (eig. boerderij en lytshús) en informatie over het nieuwe museum. Veel leesplezier!


87 mensen bezoeken museum

14 april 2013 - Vandaag bezocht een grote groep van 77 mensen het museum. En we kregen nog 10 'gewone' bezoekers. Met 87 bezoekers was dit vooralsnog onze drukst bezochte dag.


Museumweekend

4 april 2013 - Tijdens het museumweekend op 6 en 7 april bent u natuurlijk ook welkom in het klooster Claercamp museum (gewone toegangsprijzen).


Museum ook op 2e Paasdag geopend

29 maart 2013 - Het museum is ook op 2e Paasdag, maandag 1 april, geopend (geen grap). Open van 13.00 - 17.00 uur.


Film 'Des Hommes et des Dieux' op tv


27 maart 2013 - Op vrijdagavond 29 maart wordt de film 'Des Hommes et des Dieux' op tv uitgezonden. Het is een waargebeurd verhaal over een cisterciënzer kloostergemeenschap in Noord-Afrika. Deze met 4 sterren gewaardeerde film uit 2010 wordt uitgezonden op Nederland 2 om 23.00 uur.


22 maart 2013 Opening museum klooster Claercamp.

Museum geopend


22 maart 2013 - Op vrijdagmiddag 22 maart werd het nieuwe museum over klooster Claercamp door genodigden en sponsoren geopend. Symbolisch trokken zij het 'stof der tijden' van de vitrines om het te overhandigen aan een cisterciënzer monnik. Hiermee is het museum officieel geopend voor het publiek. Nieuwsgierig wat er onder de lakens lag? Vanaf nu is het museum elk weekend geopend vanaf 13.00 uur. U bent van harte welkom.


Museum opent de deuren eind maart

8 maart 2013 - Eind maart, t.w. in het weekend van zaterdag 23 en zondag 24 maart, zal het nieuwe museum / archeologisch steunpunt over klooster Claercamp de deuren openen. In het 'kloostermuseum' zal een verscheidenheid aan vondsten te zien zijn. In de museumwinkel kan men boeken, souvenirs enz. kopen en op het terras - bij mooi weer - genieten van een kopje koffie of thee. Iedereen is vanaf 23/24 maart elk weekend t/m oktober van harte welkom aan de Klaarkampsterweg 6 te Rinsumageast. De openingstijden zijn van 13.00-17.00 uur.

Lezing over boek Emo's reis

17 februari 2013 - Op donderdag 28 februari wordt er een lezing georganiseerd met emritius hoogleraar Dick de Boer, schrijver van het boek Emo's reis. Abt Emo vertrok in november 1211 vanuit het toenmalige Friese Wierum voor een lange tocht naar Rome. De lezing begint om 20.00 uur. Opgave via 0511-472535 of via de Schierstins.

Middeleeuws boek van klooster Sion gevonden

5 februari 2013 - In het archief van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag ontdekte Hilde Bouta uit de Betuwe een boek van Teth Bolta uit 1561. Deze non van het voormalige cisterciŽnzer klooster Sion in Niawier liet voor haar collega's het boek schrijven met het jaarprogramma voor diensten en vieringen. Het boek bevat 129 bladzijden van perkament, met een handgeschreven tekst, met hoofdletters in rood en grijs als versiering. Er is weinig bewaard gebleven van het klooster, waardoor dit boek uniek is te noemen.

Mooie detectorvondsten in Buitenpost

27 januari 2013 - Er was zaterdag jl. veel belangstelling voor de noordelijke bodemvonstendag in het IJstijdenmuseum in Buitenpost. Zo'n 150 detectoramateurs uit Frysl‚n, Gelderland en Denemarken lieten zien wat ze hadden gevonden. O.m. middeleeuwse Merovische kralen, een gouden Turkse munt, een gouden stinsring, een ronde ingelegde fibula, een aardewerken killepot enz. In en om het museum werden detector demonstraties gehouden. Een zeer geslaagde dag.

Museum / archeologisch steunpunt in laatste fase21 januari - Het "Lytshûs" bij de fam. Helbig ombouwen tot archeologisch steunpunt/museum zit in de laatste en afrondende fase. Over een aantal weken hoopt het museum zijn deuren te kunnen openen. Er is inmiddels al een aantal keren overleg geweest met de vrijwilligers.

Donateursbijdrage

15 januari - Mede door de steun van onze donateurs zijn wij het afgelopen jaar in staat geweest om de uitvoering van het museumproject af te ronden. Heeft u uw bijdrage nog niet overgemaakt, dan zien we deze graag binnenkort op onze rekening. Alvast hartelijk bedankt! Ook donateur worden en ons steunen? Kijk onder 'contact' voor onze gegevens.

Iedereen een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst!

01 januari - Iedereen een mooi nieuwjaar toegewenst en binnenkort welkom in het nieuwe museum.


Nieuwsarchief:

Archief 2013
Archief 2012
Archief 2011
Archief 2010
Archief 2009
Archief 2008

Foto's: K. van der Meulen.
  Activiteiten


Excursie Klooster Klaarkamp en Klaarkampster meer

In 2014 zal weer bij voldoende belangstelling een excursie worden georganiseerd. Dit i.s.m. en o.l.v. Staatsbosbeheer. Belangstellenden kunnen zich al opgeven per email of per telefoon.
         
Home Nederlands Home Polski Home Historie Sponsors Contact Links Foto's Activiteiten Nieuws Home Deutsch Home English Sponsors Contact Links Foto's Activiteiten Nieuws Historie Home Polnisch English Deutsch Home