Nieuws


Fijne feestdagen en een mooi 2010

15-12-2009 - De stichting wenst iedereen alvast fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar.
Optreden Gregoriaans koor op 24 november

24-11-2009 - Op dinsdagavond 24 november kon men Gregoriaanse gezangen beluisteren in de St. Alexanderkerk (Herv. kerk) in Rinsumageast. Het koor Schola Cantorum Mistúra trad op onder leiding van Piet Vessies uit Menaldum, waarbij ook het publiek mee kon zingen. Het was een promotieconcert, om ook in Rinsumageast tot een Schola Cantorum (gregoriaans koor) te komen. Een aantal belangstellenden heeft zich aangemeld. Wanneer u ook belangstelling heeft, dan kunt u een bericht sturen naar het email adres bij de contactgegevens op deze website.


Klooster Claercamp in Fryske Canon op tv


23-11-2009 - Vanmiddag wordt de Fryske Canon door Omrop Fryslân uitgezonden over kloosters, met o.m. klooster Claercamp. Omrop Fryslân TV, 16.00 uur. De documantaire online, klik hier.Gouden fibula gevonden in Blija

17-11-2009 - In Blija is door een Wytse Tjepkema met zijn detector een gouden fibula gevonden. Het is een bijzonder gaaf exemplaar. De mantelspeld dateert uit de 12e eeuw volgens Evert Kramer van het Fries Museum. Het zou kunnen dat de mantelspeld eigendom was van een bewoner van klooster Claercamp.
De fibula is (bijna) uniek te noemen door de gouden vatting. Ooit is er een vergelijkbaar exemplaar gevonden in een koningsgraf in Duitsland.
Er wordt nog verder onderzoek naar gedaan. (Foto: Wytse Tjepkema)

Nieuwsreportage Omrop Fryslân (bij 9 min.): klik hier.
Lezing in de Doopsgezinde kerk Damwâld

03-11-2009 - Op dinsdagmorgen 3 november werd een lezing over klooster Claercamp gegeven in de Doopsgezinde kerk, Doniawei 32 in Damwâld. Het werd georganiseerd door de Wereldwerkgroep. Harry Zwanenburg en Klaas van der Meulen verzorgden de presentatie. Het werd door de aanwezigen zeer gewaardeerd.Gift van kloosterstenen uit Jirnsum

26-10-2009 - Op maandagmorgen 26 oktober is een kar vol met kloostermoppen opgehaald uit Jirnsum. Ze zijn beschikbaar gesteld door een gulle gever, waarvoor de stichting zeer dankbaar is. Op de foto dhr. Dekinga en v.d. Werf aan het inladen van de middeleeuwse stenen. Ze zullen zorgvuldig worden bewaard.


In Memoriam

21-08-2009 - Toch nog onverwacht bereikte ons het droevige bericht dat is overleden ons zeer gewaardeerd bestuurslid Frans Sijtsma. We wensen de familie Sytsma veel sterkte met dit verlies. Bestuur Stichting klooster Claercamp.

Geslaagde excursie naar terrein en meer van klooster Claercamp29 juni 2009 - Op maandagavond 29 juni werd onder ideale omstandigheden een excursie georganiseerd o.l.v. Jacob Bijlsma van Staatsbosbeheer. Harry Zwanenburg, Aan Prins gaven uitleg en anekdotes over het kloosterterrein, Jacob Bijlsma over de bijzondere natuur van het terrein en het Klaarkampster meer.

Excursie Klaarkampstermar en kloosterterrein Claercamp

04-06-2009 - Op maandagavond 29 juni a.s. om 19.00 uur wordt weer een excursie georganiseerd naar de Klaarkampstermar en het kloosterterrein Claercamp bij Rinsumageest / Sijbrandahuis. De excursie vindt plaats o.l.v. Jacob Bijlsma van Staatsbosbeheer. Hij zal vertellen over de bijzondere flora en fauna van dit gebied, waaronder de zoutminnende vegetatie. Verder zullen enkele interessante dingen verteld worden over het klooster en kloosterterrein.


Bezoek aan dochterklooster Ihlow (DE)


Staal-reconstructie van klooster Ihlow.

10 mei 2009 - Op zondagmiddag 10 mei werd na 4 jaar werkzaamheden het kloostermuseum en reconstructie van Ihlow in Duitsland feestelijk geopend. Ook stichting Klooster Claercamp was uitgenodigd en hierbij aanwezig, evenals diverse afgevaardigden uit andere landen rondom de Oostzee. Na afloop kon de toren worden beklommen en de onderaardse expositieruimte worden bekeken.
Foto beneden: afgevaardigden zingen de kerk symbolisch 'open'.Presentatie Stichting Klooster Claercamp


Dr. Oebele Vries vertelt over klooster Claercamp.

15 april 2009 - Op woensdagavond 15 april presenteerde Stichting Klooster Claercamp zich in de sfeervolle Herv. kerk in Rinsumageest o.l.v. voorzitter Ton Stierhout. Medewerking werd verleend door o.m. dr. Oebele Vries over kloosters en klooster Claercamp in het bijzonder en gregoriaans koor Schola Cantorum Mistura uit Menaldum, o.l.v. Piet Vessies. Tevens werd de website onthuld door burgemeester Aalberts. De ruim 100 genodigden en belangstellenden die zich hadden opgegeven, konden genieten van een sfeervolle avond. Na afloop kon worden getoast op de nieuwe stichting met Claerkampster Cloosterbitter.


Minister Plasterk: kloosterterrein archeologisch rijksmonument


Opgetogen bestuur bij het kloosterterrein (voor Omrop Fryslân).

15 januari 2009 - Minister Plasterk en de rijksdienst RACM zullen waarschijnlijk een beschermde status toekennen aan de grond van het voormalige kloosterterrein van Klooster Claercamp. Ook dochterklooster Aduard kan rekenen op bescherming als archeologisch rijksmonument.


Bezoek aan klooster Aduard (G)


Uitleg bij de maquette.

13 januari 2009 - Op 13 januari was er een excursie naar dochterklooster Aduard in Groningen. Van het immense kloostercomplex kon gelukkig de ziekenzaal nog worden behouden en bekeken (onder).


  Nieuws

24-11-2009
Optreden Gregoriaans koor in Rinsumageast.
17-11-2009
Gouden fibula gevonden in Blija
03-11-2009
Lezing Doopsgezinde kerk Damwâld.
26-10-2009
Gift van kloostermoppen uit Jirnsum.
21-08-2009
In Memoriam, bestuurlid Frans Sijtsma.
29-06-2009
Excursie kloosterterrein en meer met bijzondere flora en fauna.

10-05-2009
Opening kloostermuseum Ihlow (DE).
15-04-2009
- Presentatie Stichting Klooster Claercamp.

15-01-2009
- Minister Plasterk verleent Claercamp-terrein beschermde status: archeologisch rijksmonument.
13-01-2009 Bezoek Aduard (Gr.).

Activiteiten


Excursie Klooster Klaarkamp en Klaarkampster meer
         
Home Nederlands Home Polski Home Historie Sponsors Contact Links Foto's Activiteiten Nieuws Home Deutsch Home English Sponsors Contact Links Foto's Activiteiten Nieuws Historie Home Polnisch English Deutsch Home