Combinatiebezoek museum en kerk Rinsumageast3 juli 2021 - In de zomer tot en met 11 september kan men een combinatiebezoek brengen aan het Klooster Claercamp museum en de Alexanderkerk te Rinsumageast.
Het voormalige Klooster Claercamp vanaf 1165 tot 1580 was eens het eerste en grootste cisterciënzer klooster van Noord-Nederland. Met in de hoogtijdagen honderden monniken en lekebroeders en veel grondbezit en uithoven in de regio. Zo behoorde ondermeer uithof Schiermonnikoog aan de 'schiere' (grijze) monniken. Monniken van dezelfde orde hebben zich thans weer op het eiland gehuisvest.
De Alexanderkerk uit de 11e eeuw heeft ondermeer een crypte, uniek voor Noord-Nederland, en tevens een bijzonder dubbel 'schip'. Het oudste deel is opgebouwd uit tufsteen uit de Eiffel in Duitsland. Rond de 13e eeuw kwam de baksteen cultuur steeds meer van de grond, met name door Klooster Claercamp en hun steenovens ('tigelwurken') langs de Ee. Er zijn stenen van Claercamp, zg. kloostermoppen, verwerkt in de kerk.
Het klooster Claercamp museum aan de Klaarkampsterwei 6 is op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag open op afspraak via reserveer@kloosterclaercamp.nl Entree 3,00 en kinderen tot en met 12 jaar gratis.
Na een bezoek aan het museum is er een mooie combi mogelijk met de kerk in Rinsumageast.
De Alexanderkerk aan de Juckemawei 3 is op woensdag- en zaterdagmiddag open van 13.30-17.00 uur en zondags gesloten. Een vrijwillige bijdrage daar wordt op prijs gesteld.
U bent van harte welkom.

  Links

Heeft u zelf een leuke foto gemaakt die we mogen gebruiken, mail deze naar webmaster@kloosterclaercamp.nl
         
Home Nederlands Home Polski Home Historie Sponsors Contact Links Foto's Activiteiten Nieuws Home Deutsch Home English Sponsors Contact Links Foto's Activiteiten Nieuws Historie Home Polnisch English Deutsch Home