Nieuws 2021

Facebook (nieuw)


Bezoek museum Klooster Claercamp


10 oktober 2021 - In september heeft de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) het gehele voormalig klooster Claercamp terrein toegewezen als rijksarcheologisch monument. Het terrein en bodemarchief wordt hiermee erkend als zeer bijzonder, iets waar we zuinig op moeten zijn. Claercamp (1165-1580) was eens het grootste klooster van Friesland.
Een kijkje nemen op de plek waar eens dit imposante klooster heeft gestaan? Het is t/m eind oktober nog mogelijk.
Museum Klooster Claercamp is geopend op zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur op afspraak. Het voornemen is om de expositie te verhuizen naar Museum Dokkum. In oktober heeft u dus nog de kans om het museum te bezoeken op het oorspronkelijke kloosterterrein. Reserveer via reserveer@kloosterclaercamp.nl Van harte welkom.


Klaarkampterrein Rijksmonument


17 september 2021 - Op vrijdag 10 september is het gehele voormalig klooster Klaarkamp terrein formeel en feestelijk tot Rijksmonument uitgeroepen. Het zuidelijke deel was al Rijksmonument, het noordelijke deel was dusdanig belangrijk, dat nu het gehele terrein Rijksmonument is geworden. Meer info: RCE-website.


Contouren van de abdij(kruis)kerk op het Klaarkamp terrein. Foto RCE / Jos Stöver.


Laatste week combinatiebezoek museum en kerk Rinsumageast

5 september 2021 - Deze week is de laatste week voor een combinatiebezoek aan het Klooster Claercamp museum en de Alexanderkerk te Rinsumageast (in het kader van Tsjerkepaad/Kerkepad).
Het klooster Claercamp museum is op woensdag- en zaterdagmiddag open op afspraak via reserveer@kloosterclaercamp.nl Gewone entree.
Na een bezoek aan het museum is er een mooie combi mogelijk met de kerk in Rinsumageast.
De Alexanderkerk aan de Juckemawei 3 is op woensdag- en zaterdagmiddag open van 13.30-17.00 uur. Een vrijwillige bijdrage daar wordt op prijs gesteld. U bent van harte welkom!
Meer informatie met artikel in de LC ´Dwalen door een klooster´.


Combinatiebezoek t/m 11 sept.: Alexanderkerk (boven) en klooster Claercamp museum (beneden).


Bezoek kerk zaterdag a.s. niet mogelijk

28 augustus 2021 - In de zomer tot en met 11 september kan men een combinatiebezoek brengen aan het Klooster Claercamp museum en de Alexanderkerk te Rinsumageast (in het kader van Tsjerkepaad/Kerkepad).
Het klooster Claercamp museum is op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag open op afspraak via reserveer@kloosterclaercamp.nl Gewone entree.
Helaas is een bezoek aan de Alexanderkerk op zaterdag 28 augustus niet mogelijk in Rinsumageast wegens een begrafenis. Op een andere zaterdagmiddag (of woensdagmiddag van 13.30-17.00 uur) bent u van harte welkom!

Boek over de Adel verkrijgbaar in het museum

10 augustus 2021 - Op 1 augustus is het boek over de Adel in Rinsumageast van schrijver Ed Zietsma verschenen. Het dikke boek in full color belicht de 4 states - Juwsma, Eysinga, Melkema en Tjaerda - en haar bewoners. Hiervoor is jaren van research aan vooraf gegaan.

Tevens is er aandacht voor het ontstaan en de historie van het dorp Rinsumageast, de Alexanderkerk en natuurlijk het klooster Claercamp.

Het geheel is rijk geïllustreerd met o.a. mooie schilderijen van Klaes Postuma, foto's van de Alexanderkerk en het dorp, de Klaarkampster mar, genealogische schema's, bouwtechnische schema's, enz.

Omvang 220 pagina's in full color, softcover.
Schrijver Ed Zietsma, m.m.v. o.a. prof. Yme Kuiper.

Het boek "De Adel van Rinsumageast" is te koop voor de schappelijke prijs van € 19,95 in de winkel van het kloostermuseum, zo lang de voorraad strekt.


Monnik geschonken door museum De Sûkerei

26 juli 2021 - Op maandag 26 juli deed een cisterciënzer koormonnik zijn "intrede" in het kloostermuseum Claercamp te Rinsumageast. Door een gulle gift van openluchtmuseum De Sûkerei te Damwâld kwam deze overdracht tot stand. Het kloostermuseum is hen zeer erkentelijk. De monnik heeft een mooi plekje gekregen bij de entree. Meer.


De overdracht en "intrede" van de koormonnik in het kloostermuseum.


Combinatiebezoek museum en kerk Rinsumageast

3 juli 2021 - In de zomer tot en met 11 september kan men een combinatiebezoek brengen aan het Klooster Claercamp museum en de Alexanderkerk te Rinsumageast (in het kader van Tsjerkepaad/Kerkepad).
Het klooster Claercamp museum is op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag open op afspraak via reserveer@kloosterclaercamp.nl Gewone entree.
Na een bezoek aan het museum is er een mooie combi mogelijk met de kerk in Rinsumageast.
De Alexanderkerk aan de Juckemawei 3 is op woensdag- en zaterdagmiddag open van 13.30-17.00 uur en zondags gesloten. Een vrijwillige bijdrage daar wordt op prijs gesteld. U bent van harte welkom!
Meer informatie.


Combinatie bezoek museum met de Alexanderkerk in Rinsumageast.


Museum staat in het nieuwe Gemeentemagazine

12 juni 2021 - Museum Klooster Claercamp staat in het nieuwe Gemeentemagazine van Dantumadiel. Het magazine is huis-aan- huis bezorgd bij de inwoners in de gemeente en tevens bedoelt voor haar bezoekers. U bent weer van harte welkom in het museum!
Versoepelingen: kloostermuseum weer open!

28 mei 2021 - De regering heeft besloten coronaversoepelingen toe te staan. De musea mogen weer bezoekers ontvangen, natuurlijk met de geldende RIVM regels (1,5 m, mondkapje, enz.).
Update: Ons museum gaat vanaf het weekend van zaterdag 5 juni / zondag 6 juni weer open!
Zaterdag en zondag op afspraak, tenminste 1 dag vantevoren: reserveer!


Stinzenplanten in bloei

7 april 2021 - De stinzenflora is inmiddels weer volop in bloei in het voorjaar. De prachtige plantjes zijn vaak te vinden op mooie historische locaties. Zoals bijvoorbeeld bij de middeleeuwse Alexanderkerk in Rinsumageast. Of bij de Schierstins in Feanwâlden, voorheen behorend bij klooster Claercamp. Meer locaties en bloeimomenten zijn te vinden op www.stinzenflora-monitor.nl


Stinzenplanten (vingerhelmbloemen) bij de Alexanderkerk.


Museum tenminste gesloten tot 20 april

23 maart 2021 - Museum tenminste gesloten tot 20 april wegens de corona omstandigheden. Mogelijk na 20 april weer open met naleving van de richtlijnen van de RIVM. Ter zijner tijd nader bericht.


Klooster Schiermonnikoog geopend

28 februari 2021 - Op het eiland Schiermonnikoog is vandaag - na enige vertraging - een nieuwe klooster geopend van cisterciënzers. Het klooster, voormalig herberg Rijsbergen, zou in eerste instantie in 2019 worden geopend, maar door verbouwen en corona koste het iets meer tijd. Het gebouw ademt de sfeer van een klooster en er is ruimte voor gasten om in alle rust op het eiland door te brengen. Monniken en gasten leven in seperate ruimtes, de kapel is gemeenschappelijk. De monniken zijn al vanaf 2015 op het eiland en komen oorspronkelijk uit Diepenveen bij Deventer. Meer informatie.


Museumseizoen afgesloten op 1 november

28 oktober 2020 - Komend weekend, t/m 1 november, is het nog mogelijk om een kijkje te nemen in het museum op afspraak via email: reserveer@kloosterclaercamp.nl (of via tel. 0519 332242).
Alle bezoekers die (toch nog) zijn geweest dit vreemde coronaseizoen, hartelijk dank!
Volgend seizoen zijn bezoekers weer van harte welkom van 27 maart t/m 31 oktober 2021.


Verhalenavond wordt uitgesteld ivm de coronasituatie


21 oktober 2020 - De organisatie van de Verhalenavond heeft besloten om de Verhalenavond op 6 november niet door te laten gaan.
Museum Klooster Claercamp zou meedoen met als titel "Klinkende munt. Of besmet geld?".
Echter door de oplopende corona omstandigheden lijkt het de organisatie niet verantwoord. Het aantal contactmomenten moet worden beperkt en er moet zo weinig mogelijk worden gereisd.
Dus de avond is eigenlijk door het thema: 'Het Virus' geveld.
Wel is de speciale podcast reeks te beluisteren in de week vanaf 2 november via www.verhalenavond.nl


Museum Klooster Claercamp doet mee met Rabo Clubsupport
05-10-2020 - Rabobank Drachten Noordoost Friesland stelt voor clubs, verenigingen en stichtingen geld beschikbaar voor elke stem. Ook ons museum doet mee aan deze mooie actie, voor onze inrichting en uitrusting. Wilt u ons helpen? Stem dan op ons! Dit kan van 5 oktober t/m 25 oktober. Stemmen kan via de Rabo App en Rabo Online Bankieren. Link naar de Rabo Clubsupport website, klik hier. Wij staan vermeld als: "St. Klooster Claercamp Rinsumageest". N.B. Stemmen kan alleen door Rabobank-leden, klanten moeten beslist lid zijn of worden, dit kan gratis. #RaboClubsupport


Film Vision in Bonifatiuskapel te Dokkum

19 september 2020 - Vrijdagavond 25 september wordt de film Vision in de sfeervolle Bonifatiuskapel in Dokkum getoond. Deze gaat over Hildegard von Bingen (1098-1179), abdis en middeleeuws mysticus.
Ze had goed contact met Bernard van Clairvaux, promotor van de cisterciënzer orde, waar ook klooster Claercamp toe behoorde. Mede door zijn steun kon zij met de zegen van de Kerk haar werk voortzetten.
In vrouwenklooster Eibingen (1165) had zij haar productiefste jaren, in o.m. muziek (gregoriaans), visioenenboeken en boeken over natuur en geneeskunst. Ze was een tijdgenoot van klooster Claercamp (1165) en is maar liefst 81 jaar geworden, voor die tijd zeer oud. Mogelijk door haar kennis over de natuur, eten en drinken, en de geneeskunst.
Film: Vision over het leven van Hildegard von Bingen.
Plaats: Bonifatiuskapel in Dokkum.
Aanvang: 20.00 uur.
Entree € 7,50
Opgave en tickets via www.filmhuis-dokkum.nl

Archeologen determineren vondsten21 augustus 2020 - Af en toe krijgen we bezoek van archeologen, soms in opleiding, met interesse voor de collectie. Vaak is men zo vriendelijk om de vondsten die zijn ingebracht te determineren, waarvoor dank! Zo was er ondermeer aardewerk wat kon worden gedateerd op eind 15e eeuws, en dus middeleeuws.


Meer parkeerruimte voor 1 pk of meer...5 augustus 2020 - B&B Claercamp heeft de parkeergeledenheid uitgebreid. Zo is er meer ruimte voor bezoekers aan de B&B en het museum. Jonkvrouwen, edelen, ridders enz. op paarden en pony's van 1 pk of meer dus ook zeer welkom ;-)


Kraanvogel gespot boven museum en het Klaarkampster meer26 juli 2020 - Op zondag 26 juli kwam er een bijzondere 'gast' kijken en fourageren, een kraanvogel. Deze imposante vogel, met een spanwijdte van rond de 2 meter, is nog steeds een zeldzaamheid maar komt steeds meer in Nederland voor. In het Fochteloörveen tussen Veenhuizen en Appelscha waren dit jaar weer jongen waar te nemen. We hopen dat hij t.z.t. ook een thuisplekje zal vinden in het unieke Klaarkampster meer.


Kleine familiedag in Rinsumageast19 juli 2020 - Een kleine groep bezoekers vierde gisteren familiedag. Na aankomst op de fiets, was er een rondleiding naar het kloosterterrein en door het museum. Tevens werd de Alexanderkerk in Rinsumageast bezocht. Een gezellige en geslaagde dag. Ook een bezoek brengen? Reserveer via het adres hierboven. Tot ziens!


Oude Saab veilig gesteld en zal in ere worden hersteld
12 juli 2020 - Nog een prachtige oldtimer, een oude Saab, stond nog altijd achter het museum in het oude schuurtje. Deze dreigde in te storten, maar gelukkig kon de Saab op tijd veilig worden gesteld. De oldtimer zal weer in ere worden hersteld door eigenaar Sjoerd Helbig van de B&B Claercamp.
Lees hier het hele verhaal (uit het Nieuwsblad van het NO-Friesland)."Rijdend museum" bezoekt kloostermuseum
4 juli 2020 - Af en toe komen onze bezoekers langs met een prachtige oldtimer, zoals hier met een Volvo Duett uit 1968. Een mooi "rijdend museum" als het ware. Geweldig en genieten!


Bonifatius Kloosterpad met rondje Claercamp (30 km)

23 juni 2020 - Voor wandelaars is er sinds kort het Bonifatius Kloosterpad beschikbaar. Het belicht de rijke historie van de kloosters en de landschappen en toont de onlosmakelijke band tussen beiden. Natuurlijk ontbreekt ook klooster Claercamp niet. Klik hier voor rondje Claercamp (30 km) en download hier de pdf. Op de route kunt u mooi even kijken en starten bij het Claercamp museum (wel even vantevoren reserveren).
De wandelroutes samen hebben een totale lengte van 450 km. De rondjes zijn van 15 - 30 km. Wandelkaarten in pdf bestand maar er zijn ook GPS coördinaten voor het lopen met een smartphone of GPS apparaat. Veel wandelplezier!


Vrijwilligers gevraagd voor museum Claercamp


14 juni 2020 - Het kloostermuseum Claercamp is altijd op zoek naar meer vrijwilligers. Heb je interesse in de middeleeuwse historie? Of vind je het gewoon leuk om mensen te ontvangen en naar de zin te maken? Neem gerust contact op! Kijk bij "Contact" voor telefoon en email.


Nieuwe "Leve het water" fiets- en wandelroute9 juni 2020 - Ontdek de rijke 'water' geschiedenis in Noordoost Friesland. Bezoek het Klooster Claercamp museum (op afspraak) en fiets of wandel daarna de nieuwe route. Deze is 40 km lang en gaat ondermeer langs Museum Dokkum en De Schierstins in Feanwâlden en terug naar het Claercamp museum.
De monniken voerden belangrijke waterstaatkundige werken uit in het destijds ruige middeleeuwse kwelderlandschap. Het klooster is zeer belangrijk geweest voor de ontginning en ontwikkeling van de regio.
De route is gratis verkrijgbaar bij het museum. Van harte welkom!


Museum Klooster Claercamp vanaf juni weer geopend!

27 mei 2020 - Museum Klooster Claercamp is vanaf juni weer geopend op zaterdag en zondag.
Natuurlijk met naleving van de richtlijnen van de RIVM ( 1,5 meter, gezond zijn, enz. )
Het museum is geopend op afspraak, vooraf reserveren.
Kies 1 van de 3 tijdsloten: 13.00-14.30 uur, 14.30-16.00 uur en 16.00-17.30 uur.
Maximaal 4 bezoekers per tijdslot.
Kom alleen of samen met mensen uit uw eigen huishouden.
Betalen kan alleen met contant geld in het museum.
Reserveren kan via email: reserveer@kloosterclaercamp.nl
Graag minstens 1 dag vantevoren.
Van harte welkom! Meer informatie.


Musea mogelijk weer open vanaf 1 juni

6 mei 2020 - Musea mogelijk weer open vanaf 1 juni en met naleving van de richtlijnen van de RIVM. Ter zijner tijd nader bericht.


Musea mogelijk weer open vanaf 20 mei

30 april 2020 - Musea mogelijk weer open vanaf 20 mei en met naleving van de richtlijnen van de RIVM. Ter zijner tijd nader bericht.Klaarkamp boek uitverkocht, maar hier nog beperkt verkrijgbaar

11 april 2020 - Ondanks dat het standaardboek over klooster Klaarkamp landelijk is uitverkocht in de boekhandel, is het prachtige full color boek nog wel beperkt verkrijgbaar bij het kloostermuseum.
Het is mogelijk te bestellen in Nederland met verzendkosten, of er kan zonder verzendkosten lokaal worden bezorgd (Rinsumageast e.o.). Er zijn nog enkele exemplaren, maar wees er snel bij... Op=op!

Schrijver en journalist Erwin Boers heeft het prachtig uitgevoerde boek, het 10e themaboek in de reeks Archeologie in Fryslân, geschreven. Hiervoor is veel research aan vooraf gegaan.
Het geheel is geïllustreerd met mooie foto's van Frans de Vries in full color, omvang 96 pagina's.

Het Klaarkamp boek is te koop voor € 15,90 excl. verzendkosten.
Bij belangstelling stuurt u een email naar info@kloosterclaercamp.nl voor meer informatie.

Het boek kan ook worden gebracht zonder verzendkosten in Rinsumageast (en directe omgeving) op afspraak. Stuurt u daarvoor een email naar webmaster@kloosterclaercamp.nl voor meer informatie.


Museum tenminste gesloten tot 28 april

4 april 2020 - Vandaag zou de opening van het nieuwe museumseizoen zijn. Maar wegens de omstandigheden met het coronavirus, is het museum tenminste tot 28 april gesloten, en weer geopend tot nader bericht.

Museum tenminste gesloten t/m 6 april


23 maart 2020 - Wegens de omstandigheden met het coronavirus, is het museum tenminste t/m 6 april gesloten, en weer geopend tot nader bericht.


Openluchtspel nonnenklooster Sion Niawier

10 maart 2020 - Op het moment worden voorbereidingen getroffen om een openluchtspel in 2021 op te voeren bij het voormalige zusterklooster van klooster Claercamp, nonnenklooster Sion in Niawier. En wel op 15, 17 en 19 september 2021. Meer informatie op www.iepenloftspulnijewier.nl


Spaar mee voor een 2e plaatjesalbum


17 februari 2020 - Het is gelukt om een historisch album compleet te krijgen, ter inzage voor onze bezoekers. We sparen nu voor een 2e boek. Plaatjes over van AH Damwâld of Dokkum? Brievenbus (van Sjoerd en Matsje): Klaarkampsterwei 6, 9105 AZ Rinsumageast, of bij het bestuur (zie bij contact). Alvast bedankt!


Spaar mee voor historisch plaatjesalbum21 januari 2020 - Het museum spaart plaatjes voor een historisch album, ter inzage voor onze bezoekers. Plaatjes over van AH Damwâld of Dokkum? Brievenbus (van Sjoerd en Matsje): Klaarkampsterwei 6, 9105 AZ Rinsumageast, of bij het bestuur (zie bij contact). Alvast bedankt!


Beste wensen voor 2020 !23 december 2019 - Alle bezoekers en vrijwilligers fijne Kerstdagen en een gelukkig 2020 gewenst!


Verhalenavond 15 november zeer geslaagd
20 november 2019 - Op vrijdagavond 15 november was het gezellig druk tijdens de verhalenavond bij het kloosermuseum en B&B Claercamp. In het museum broeder Jacob met "Fake of Fact" - verhalen over de middeleeuwen, ook in deze tijd weer heel actueel. Bij de bed & breakfast het verhaal over de reis van de grote zwerfsteen, die nu bij de ingang staat op het kloosterterrein. Een zeer geslaagde avond.


Verhalenavond 15 november: broeder Jacob & de Grote zwerfsteen8 november 2019 - In het kloostermuseum wordt vrijdagavond 15 november het verhaal verteld door de in de tijd verdwaalde monnik van Claercamp, broeder Jacob. Naar eigen zeggen degene die de receptuur heeft bedacht van de Claerkampster Kloosterbitter. Dat nepnieuws en verdraaiing van feiten tegenwoordig aan de orde van de dag zijn, is voor Jacob een bron van ergernis. Onder de titel 'Fake of fact' zet hij een aantal onjuiste vertellingen recht die de ronde gaan over het klooster. Pardon, de abdij.
Naast het museum, in de Claercamp B&B boerderij, wordt het verhaal verteld over de Grote zwerfsteen. Deze gedenksteen is na vele omzwervingen uiteindelijk op de huidige plek bij het klooster/boerderij gekomen.
Beide verhalen in het kloostermuseum en de B&B boerderij zijn op elkaar afgestemd en rouleren op deze locatie.
Per verhaal is de duur ca. 10 minuten en wordt afwisselend opgevoerd van 19.00 tot 22.00 uur. U kunt dus een mooie combi maken op de Klaarkampsterwei 6 te Rinsumageast. Gratis entree, vrijwillige bijdrage welkom. Graag tot ziens!
N.B. Ook in Janum en in het Rechthuis te Rinsumageast wordt een verhaal verteld. U kunt een mooi rondje maken! Alle locaties op www.verhalenavond.nlLaatste museumweekend


25 oktober 2019 - Op zaterdag 26 oktober en zondag 27 oktober van 13.00-17.00 uur is het laatste museumweekend dit seizoen. Het museum heeft een winterstop tot april 2020. Wel voor groepen op afspraak geopend in deze periode, neem dan contact op per email of telefoon (zie bij Contact).


Flink bedrag voor het kloostermuseum
!19 oktober 2019 - RaboClubSupport heeft het museum Klooster Claercamp maar liefst 391,55 opgebracht. De Rabobank en iedereen die op ons heeft gestemd, geweldig bedankt. Fantastisch! Alle uitslagen zijn te bekijken op: www.rabo-clubsupport.nl (Rabobank Drachten-Noordoost Friesland).Stem op het klooster Claercamp museum
!7 oktober 2019 - Als het goed is heeft elk Rabobank lid een stemkaart gekregen. Stemt u op het Claercamp museum? Klik hier voor de link: www.rabo-clubsupport.nl Daarna zoeken op "Dantumadiel" en "Cultuur".
Met uw stem (graag 2 stemmen/sterren!) en bijdrage daarna van de Rabobank willen we graag vitrines voor wisselexposities aanschaffen. Alvast hartelijk dank voor uw stem!Geslaagd Karmelsymposium
5 oktober 2019 - Afgelopen weekend was er de Karmelconferentie van voormalige cisterciënzer kloosters van o.a. Aduard, Claercamp, Ihlow, Hude, Yesse en Sibculo in het Karmelklooster in Drachten. Middeleeuwse lezingen werden bijgewoond, kerken en kloosters in de regio bekeken, en er was kennisuitwisseling tussen de deelnemers. Meer informatie en foto's, klik hier.Toetreding tot Cisterciënzer Charter
30 september 2019 - Op zaterdag 28 september is een plaquette bevestigd aan de muur van het museum Klooster Claercamp te Rinsumageast. Hiermee is de stichting en “Klaarkamp Abbey” officieel toegetreden tot het Europees Charter van Cisterciënzer Abdijen. De feestelijke onthulling werd bijgewoond door de ca. 40 gasten van de weekendconferentie van de voormalige cisterciënzer kloosters van o.a. Aduard, Claercamp, Ihlow, Hude, Yesse en Sibculo. Er is in de afgelopen tien jaar veel gerealiseerd. De aansluiting bij het Charter is een nieuwe stap. Het museum maakt nu deel uit van een Europees netwerk met veel mogelijkheden voor internationale kennisuitwisseling. Wilt u zelf een kijkje komen nemen in het kloostermuseum? Dat is deze oktobermaand nog mogelijk op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Tijdens de winterperiode (november t/m maart) open voor groepen op afspraak.Stem op Museum Claercamp voor Rabobank Clubsupport


25 september 2019 - Vanaf 27 september tot 11 oktober kunt u stemmen op museum Claercamp bij Rabobank Drachten-Noordoost Friesland. Deze bank stelt 150.000 euro beschikbaar aan clubs, stichtingen en verenigingen. Wij vragen expomateriaal voor wisselexposities, ondermeer vitrines. Dus stem vanaf 27 sept. op ons! (alleen door Rabobank-leden, klanten moeten beslist lid zijn/worden, dat is gratis).
Stem hier.


Laatste dag combinatie museum + Alexanderkerk


10 september 2019 - Op 14 september kunt u voor de laatste keer dit seizoen de combinatie kloostermuseum (gewone entree) + Alexanderkerk (vrijwillige bijdrage) maken op zaterdagmiddag. Beide zijn van 13.30 tot 17.00 geopend.


Geslaagde natuurexcursie Klaarkampermeer
31 augustus 2019 - Afgelopen woensdagavond werd de natuurexcursie naar het Klaarkampermeer georganiseerd. Zo'n 36 ouderen en jeugd hadden zich opgegeven, het maximale aantal voor deze excursie. Boswachter Jacob Hanenburg van Staatsbosbeheer wist boeiend te vertellen over dit speciale zoutige natuurgebied, met o.m. zeekraal, zeeaster, kluten, lepelaars, enz.


Natuurexcursie Klaarkampermeer gaat door!


17 augustus 2019 - Op woensdagavond 28 augustus 2019 zal een excursie worden georganiseerd o.l.v. Staatsbosbeheer. Verzamelen 18.30 uur bij de molen. Vertrek 18.45 uur. Belangstellenden kunnen zich opgeven per email of per telefoon (zie Contact). Meer informatie.
Tsjerkepaad van 6 juli t/m 14 september

1 juli 2019 - Van 6 juli t/m 14 september kunt u tijdens Tsjerkepaad het kloostermuseum bezoeken op zaterdagmiddag. Dit tegen de normale entree. Ook op woensdag is het kloostermuseum open, maar dan alleen op afspraak. Dit kunt u kenbaar maken bij uw bezoek aan de Alexanderkerk, Juckemawei 3 in Rinsumageest. Op deze dagen kunt u dus een combinatiebezoek brengen aan de Alexanderkerk én het kloostermuseum. Een leuk cultuurhistorisch uitje in Rinsumageast!


Combinatie bezoek met Alexanderkerk tijdens Tsjerkepaad.


Reportage in museum over verhalenavond


14 juni 2019 - Op dinsdag 11 juni was er een mooie reportage door Omrop Fryslân over de komende verhalenavond op vrijdag 15 november. Matsje Helbig van B&B Claercamp werd geinterviewd in museum Klooster Claercamp. Vorig jaar hadden we een succesvolle combi met veel bezoek tijdens LF2018. Klik hier om de reportage terug te zien.


Op 1e Pinksterdag gesloten


7 juni 2019 - Op zaterdag 8 juni is het museum open. Op zondag 9 juni (1e Pinksterdag) zijn we gesloten.


Het geheime project van Titus Brandsma1 juni 2019 - Momenteel staat het muziektheater in Dokkum volop in de belangstelling over priester Titus Brandsma (1881-1942) van de orde van de Karmelieten in de Bonifatiuskapel. Minder bekend is dat Titus in 1935 voor een geheim project naar Rinsumageast (5 km van Dokkum) reisde. En wel om het volgende: hij wenste klooster Klaarkamp te herbouwen! De herbouw van het klooster is helaas niet van de grond gekomen, maar er zijn wel kloostermoppen van Klaarkamp gebruikt voor de bouw van de Bonifatiuskapel in Dokkum.
Het muziektheaterstuk Titus is t/m 10 juni nog te aanschouwen in Dokkum, kaarten: www.titus2019.nl
Het Klaarkamp boek met het verhaal over Titus Brandsma is nog beperkt verkrijgbaar in het museum.
Open zaterdag en zondag van 13.00 - 17.00 uur.Groep uit Burdaard en Indonesië22 mei 2019 - Op zaterdag 18 mei werd ons kloostermuseum bezocht door een groep uit Burdaard. Het werd een gezellige middag, met een rondleiding binnen en buiten het museum, en koffie/thee met koek. Tevens kregen we bezoek van een groepje uit Indonesië. Groepsarrangementen zijn op alle dagen mogelijk op afspraak. Hiervoor kunt u vantevoren contact opnemen per telefoon of email.


Redbad nogmaals in Broeksterwâld


5 mei 2019 - Vorig jaar werd het middeleeuwse toneelstuk over de Fries koning Redbad (ca. 680 - 719) met succes in de theatertuin in Broeksterwâld opgevoerd. Voor de mensen die er destijds niet bij aanwezig konden zijn, is er dit jaar nogmaals de gelegenheid. Het stuk wordt opgevoerd op 31 mei, 1, 7 en 8 juni. Dit jaar is het precies 1300 jaar geleden dat de Friese koning Redbad in 719 overleed. Meer informatie op www.redbadbroeksterwald.frl


Op 1e Paasdag en Koningsdag gesloten

19 april 2019
- Op zaterdag 20 april is het museum open. Op zondag 21 april (1e Paasdag) zijn we gesloten. Op zaterdag 27 april (Koningsdag) zijn we gesloten, en op zondag 28 april weer gewoon geopend.Groepsarrangementen mogelijk8 april 2019 - Op woensdag 3 april werd ons kloostermuseum bezocht door een groep van de PKN uit Dokkum. Het werd een gezellige middag, met een rondleiding binnen en buiten het museum, en koffie/thee met sûkerbôle. Groepsarrangementen zijn op alle dagen mogelijk op afspraak. Hiervoor kunt u vantevoren contact opnemen per telefoon of email.


Museum geopend vanaf 30 maart en daarna


25 maart 2019 - Het museum is vanaf zaterdag 30 maart weer geopend op zaterdag en zondag, van 13.00-17.00 uur. U bent weer van harte welkom dit nieuwe museumseizoen!


Bezoek van PKN groep uit Heerenveen20 maart 2019 - Op 19 maart werd ons kloostermuseum bezocht door een groep van de PKN uit Heerenveen. Het werd een combinatie bezoek met de middeleeuwse Alexanderkerk in Rinsumageast. De dag was zeer geslaagd. Ook een groepsarrangement boeken? Neem contact op via tel. of email.


Beste wensen voor 2019 !

23 december 2018 - Alle bezoekers en vrijwilligers fijne Kerstdagen en een gelukkig 2019 gewenst!In winterseizoen voor groepen geopend


1 november 2018 - Het gewone museumseizoen is afgesloten. In het winterseizoen van november t/m maart is het museum alleen voor groepen op afspraak geopend. U kunt reserveren via telefoon of email.


Kamper Kogge bij Dag van de Archeologie

21 oktober 2018 - Op zondag 28 oktober is in Leeuwarden de Dag van de Archeologie. In en rond het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) bij de Prinsentuin zijn o.m. lezingen, rondleidingen, een middeleeuwse markt en met ambachten, enz. Bij de Schouwburg De Harmonie ligt de Kamper Kogge ter bezichtiging. Meer informatie op www.historischcentrumleeuwarden.nl


Nationale Archeologiedagen

5 oktober 2018 - Op zaterdag 13 oktober en zondag 14 oktober zijn de Nationale Archeologiedagen in Nederland. Er zijn allerlei activiteiten. In Friesland is zondag bij het archeologisch steunpunt Wijnaldum o.m. een begeleide herfstwandeling van 6 km op en rond de terpen. Meer informatie op www.archeologiedagen.nlTwee workshops Monnikenwerk28 september 2018 - In oktober staat het thema Monnikenwerk centraal bij Stichting klooster Claercamp. Daarom biedt zij twee verschillende workshops aan in het steunpunt van Rinsumageest. Zaterdag 6 oktober vindt de workshop middeleeuws schilderen plaats en twee weken later op zaterdag 20 oktober gaan de
cursisten Middeleeuws schrijven.
Opgeven via info@kloosterclaercamp.nl. Vermeld bij opgave zowel de datum als de titel van de workshop. Deelname is inclusief materialen, koffie of thee en een bezoek aan het klooster museum. Er is plaats voor maximaal zes personen. Materialen schilderen: lesvel, 3 potjes pigment, kalkeer papier en een stukje perkament. Verder met gebruik van materialen docent. Materialen schrijven: lesvel, ruitjes papier, luxe papier en kalligrafische stiften. Verder met gebruik van materialen docent.
Docent Kalligrafie en Verluchting : Mathilda van der Weij Atelier Penwurk
Deelname kost 17.50 euro (normaal € 22,50) per workshop. U kunt niet pinnen! Tijd: 13.30-15.30 uur.


Natuurexcursie + bezoek kloostermuseum gaat door!

5 september 2018 - De natuurexcursie + bezoek kloostermuseum gaat door.
Tot vanavond!Natuurexcursie Klaarkampermeer + bezoek kloostermuseum
25 augustus 2018 - Op woensdagavond 5 september zal er een natuurexcursie worden georganiseerd naar het Klaarkampermeer bij Rinsumageast. Dit meer behoorde eens tot klooster Claercamp en is met zijn zoutige water uniek voor Friesland. Er komt bijzondere vegetatie voor, ondermeer melkkruid, zulte, aardbeiklaver en zeekraal. Normaal gesproken is dit terrein niet toegankelijk. Na de natuurexcursie bij het meer wordt de wandeling door het veld en over het kloosterterrein vervolgd naar het klooster Claercamp museum aan dezelfde Klaarkampsterwei. Het verhaal van het klooster zal worden verteld onder het genot van een kopje thee of koffie. Deze natuur- en cultuurexcursie is onder leiding van Staatsbosbeheer en in samenwerking met museum Klooster Claercamp te Rinsumageast.
Verzamelen bij de Klaarkampstermeer molen aan de Trekwei te Rinsumageast om 18.45 uur. Voor de natuurexcursie en de museumexpositie is de inleg € 5,- per persoon, inclusief koffie of thee. Donateurs van museum Klooster Claercamp gratis.
Opgave: info@kloosterclaercamp.nl of tel. 0519 332242 (graag voor maandag 3 september). Kijk op de dag zelf of de excursie - ondermeer in verband met de weersgesteldheid - door kan gaan op deze website.
Meer informatie.Nieuw: Claercamppad


17 juli 2018 - Van zaterdag 21 juli (start Zoutkamp) t/m woensdag 25 juli (slot St. Jacobiparochie), wordt het nieuwe Claercamppad gelopen. Op maandag 23 juli omstreeks 11.30 uur komt men langs klooster Claercamp in Rinsumageast en zal het museum worden bezocht. Voor meer informatie en opgave zie: www.santiago.nl


Wilt u het Claercamppad ook lopen, dat kan! Routebeschrijving, klik hier.Tsjerkepaad van 7 juli t/m 2 september


1 juli 2018 - Van 7 juli t/m 2 september kunt u tijdens Tsjerkepaad het kloostermuseum bezoeken op zaterdagmiddag. Dit tegen de normale entree. Ook op woensdag is het kloostermuseum open, maar dan op afspraak. Dit kunt u kenbaar maken bij de Alexanderkerk, Juckemawei 3 in Rinsumageest. Op deze dagen kunt u dus een combinatiebezoek brengen aan de Alexanderkerk én het kloostermuseum.


Combinatie bezoek met Alexanderkerk tijdens Tsjerkepaad.Kleasterrûntsjes Tsjerkepaad

25 juni 2018 - Tsjerkepaad organiseert vanaf 21 juli t/m 11 augustus drie Kleasterrûntsjes die men kan wandelen en fietsen. Ook Klooster Klaarkamp is in een wandel- en fietsroute opgenomen, en wel op zaterdag 4 augustus.
Vanaf 9.30 uur is iedereen welkom in de Alexanderkerk in Rinsumageast. De wandeltocht is 10 km en gaat in groepsverband via Sibrandahûs - Janum - klooster Klaarkamp - MFC De Beijer (nazit). De fietstocht is 25 km en gaat via De Schierstins (Feanwâlden) - Roodkerk - Oudkerk - klooster Bethlehem - klooster Claercamp - MFC De Beijer (nazit). Zelf lunchpakket meenemen. Kosten 7,50 p.p. Opgave tot wo. 1 aug. via kleasterpaad@gmail.com Max. 50 deelnemers per tocht. Meer informatie: www.tsjerkepaad.nl

Natuurexcursie Klaarkampstermeer in september


14 juni 2018 - Na de vakantieperiode - in september - zal er een natuurexcursie worden georganiseerd in samenwerking met Staatsbosbeheer bij voldoende belangstelling. Het meer is zilt en er groeien daardoor bijzondere planten, o.a. zeekraal en zeeaster, wat deze plek uniek maakt. U kunt zich nu al opgeven. Datum, tijd en verzamelplaats worden ter zijner tijd bekend gemaakt.


Bonifatiusdagen met mini pelgrimage Claercamppad

5 juni 2018 - In het weekend van 8 t/m 10 juni zijn de Bonifatiusdagen in Dokkum. Op zaterdag 9 juni zal er een mini-pelgrimage worden georganiseerd vanaf de Bonifatiuskapel, Bronlaan 2 in Dokkum naar het Klooster Claercamp museum, Klaarkampsterwei 6 te Rinsumageast. Afstand heen en terug is 2 x 5 km. Start om 14.00 uur. Het is een kennismaking met de nieuwe pelgrimsroute Claercamppad in Noordoost-Fryslân. U bent van harte welkom.

Amateurarcheologie dag in de Schierstins

15 mei 2018 - Op zaterdag 19 mei organiseert de Schierstins te Veenwouden een determinatie en kennismakingsdag voor amateurarcheologen en hun (metaaldetector) vondsten. Meer informatie op www.schierstins.nl


Refugio (slaapplaats) in Sibrandahûs

8 mei 2018 - Er is nu ook een refugio (slaapplaats) voor pelgrims in de Kloosterkapel in Sibrandahûs. Voor een klein bedrag kunt u slapen op een strecher. Eventueel is een ontbijt beschikbaar. Voor of na de overnachting kunt u mooi een bezoek brengen aan het Klooster Claercamp museum (slechts 800 meter westelijk). Van harte welkom.


Oriëntatierit op Koningsdag

1 mei 2018 - Op Koningsdag 27 april werd er een oriëntatierit gereden vanuit Burum in Groningen. Bij het klooster Claercamp museum was een korte tussenstop voor de autogroep met koffie/thee en een bezoekje aan het museum. Het was prachtig weer en een zeer geslaagde en gezellige tussenstop.

Vrijwilligersexcursie naar klooster Ter Apel en Yesse

16 april 2018 - Op vrijdag 13 april organiseerde het museum een excursie voor de vrijwilligers naar twee interessante kloosters: het kruisheren klooster in Ter Apel en het cisterciënzer vrouwenklooster Yesse in Essen (bij Haren, Groningen).

Rondleider Hans van de Wiel wist boeiend te vertellen over o.m. het grote altaar en de prachtige binnentuin in Ter Apel.Annemiek Bos wist veel te vertellen over klooster Yesse. Mei 2017 is er een bijzondere bulla (munt) van paus Gregorius de 9e gevonden (1227-1241). In de grond bij de omgevallen boom kwamen ook een aantal vondsten tevoorschijn. De boom miste het museum gelukkig op een haar na.Museum geopend tijdens Pasen en daarna

26 maart 2018 - Het museum is vanaf zondag 1 april (Pasen) weer geopend op zaterdag en zondag. Ook Paasmaandag (2 april) is het museum geopend. U bent weer van harte welkom dit nieuwe museumseizoen!


Druk bezochte Claercamp verhalen avond

7 februari 2018 - Op vrijdagavond 26 januari was de opening van Culturele Hoofdstad (LF2018) in samenwerking met Tryater. In het museum werd het verhaal verteld van de kloostertegel. Naast het museum, in de B&B Claercamp boerderij, werd het verhaal verteld over de voormalige bewoners en een Fries kabinet (linnenkast). Het was een groot succes, er was veel belangstelling (zo'n 75 mensen). Wegens het succes, wordt het waarschijnlijk rondom de zonnewende nogmaals opgevoerd. Alle bezoekers en medewerkers, met name Tryater, hartelijk bedankt!

Tegel & verhaal van Fries kabinet (linnenkast)


16 januari 2018 - In het kloostermuseum wordt vrijdagavond 26 januari het verhaal verteld van de kloostertegel. Maar naast het museum, in de Claercamp B&B boerderij, wordt ook een verhaal verteld. Dit verhaal gaat over de voormalige bewoners en een Fries kabinet (linnenkast). Deze is na omzwervingen weer terug op de boerderij gekomen. Er is bij onze buren van de B&B heerlijke koffie, thee en een passend "lyts slokje".
Beide verhalen in het kloostermuseum en de boerderij zijn op elkaar afgestemd en rouleren op deze locatie. Per verhaal is de duur ca. 15 minuten en wordt elk half uur opgevoerd van 19.00 tot 22.00 uur. U kunt dus een mooie combi maken op de Klaarkampsterwei 6 te Rinsumageast. Gratis entree. Graag tot ziens!
Een tegel met een duister verleden


8 januari 2018 - In het kloostermuseum Claercamp is een tegel te vinden met een bijzondere afdruk. Kan het de poot van een hond zijn geweest of gaat het hier misschien om een gevaarlijker dier? En wat heeft de schedel van een mens hier mee te maken die vlak bij de tegel gevonden is? Het duistere verleden van deze tegel staat in verband met de monnik Everhardus, die op een grauwe ochtend in het jaar 1218 een afschuwelijke ontdekking doet...
Kom luisteren en kijken naar dit bijzondere verhaal op vrijdag 26 januari tussen 19.00 en 22.00 uur tijdens de museumnacht van LF2018. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Klooster Claercamp museum, Klaarkampsterwei 6, Rinsumageast.Beste wensen voor 2018 !

23 december 2017 - Alle bezoekers en vrijwilligers fijne Kerstdagen en een gelukkig 2018 gewenst!Oude graven van klooster Dokkum blootgelegd


13 december 2017 - Op de Markt in Dokkum hebben archeologen diverse waterputten en funderingsresten bloot gelegd. Ook zijn oude graven met menselijke resten gevonden. De Markt was vroeger een begraafplaats van een klooster en abdijkerk, die na de dood van Bonifatius werd gesticht. Boringen tot ca. 7 meter diep geven naar verwachting een mooie doorsnede van de opbouw van de terp en ontstaansgeschiedenis. De opgravingen worden uitgevoerd onder toezicht van RCE en archeoloog Jos Stöver. De Markt wordt opnieuw ingericht: binnenkort komt er een IJsfontein, in het kader van LF2018 en de 11fountains.Museum in de winterperiode op afspraak geopend


27 november 2017 - In de winterperiode, van november t/m maart, is het kloostermuseum alleen open op afspraak. En dan met name voor groepen: schoolklassen, verenigingen, clubs enz. Hiervoor kunt u een afspraak maken per telefoon of email. Kijk bij "Contact".Museum op Omrop Fryslân


9 november 2017 - Op dinsdag 7 november was het Klooster Claercamp museum te zien bij Omrop Fryslân. In het kader van "Geheimen onder de Grond" bezoekt amateur archeoloog Robbert Velt plaatsen en musea in Friesland over de grond en historie van terpen, staten, kloosters, stinzen en muntschatten. Kijk de aflevering terug op www.omropfryslan.nl/geheimen


Bed & Breakfast Claercamp bij Omroep Max


24 oktober 2017 - Op maandag 30 oktober is de naast ons gelegen Bed & Breakfast Claercamp te zien bij Omroep Max. In dit programma gaan eigenaren van een B&B op bezoek bij elkaar en geven tips en advies. Tevens worden uitjes georganiseerd. Zo waren de gasten bij de B&B Claercamp natuurlijk op bezoek bij het kloostermuseum, op historische grond. Omroep Max, op NPO1 om 21.25 uur. Herhaling zaterdag 4 november, NPO1 om 17.00 uur. Of kijk de aflevering op www.maxvandaag.nl


Workshop middeleeuws schilderen en kaligraferen

11 september 2017 - Stichting klooster Claercamp geeft op zaterdag 16 september en 30 september workshops. Wilt u ervaren hoe monniken boeken versierden en welke materialen zij gebruikten? Schrijf u dan in voor de workshop middeleeuws schilderen in het Scriptorium.
Speciaal voor de workshop is in het steunpunt een scriptorium ingericht. Het scriptorium is de ruimte in een klooster waar monniken verschillende teksten en boeken overschreven en vertaalden.
In het scriptorium van Stichting klooster Claercamp ligt calqueerpapier, penselen, Arabische gom en perkament klaar voor de cursisten. Aanmelden kan via info@kloosterclaercamp.nl en er is ruimte voor maximaal zes deelnemers. De kosten bedragen € 12,50 per persoon en is inclusief koffie of thee.


Tsjerkepaad nog t/m 9 september

18 augustus 2017 - Tot en met zaterdag 9 september kunt u tijdens Tsjerkepaad het kloostermuseum bezoeken op zaterdagmiddag. Dit tegen de normale entree. Ook op woensdag is het kloostermuseum open, maar dan op afspraak. Dit kunt u kenbaar maken bij de Alexanderkerk, Juckemawei 3 in Rinsumageest. Op deze dagen kunt u dus nog een combinatiebezoek brengen aan de Alexanderkerk én het kloostermuseum.

Combinatie bezoek met Alexanderkerk tijdens Tsjerkepaad.


Nordwin college bezoekt kloostermuseum

1 augustus 2017 - Op donderdag 20 juli bezocht een grote groep van het Nordwin college uit Leeuwarden het kloostermuseum. Na ontvangst met koffie en gebak en een inleiding, werd de groep in drieën gesplitst. Buiten kreeg men informatie op het kloosterterrein, binnen over de tentoonstelling en over middeleeuws schrijven in het scriptorium. Het werd een zeer geslaagde middag.


Vier kloosterroutes: wandel- en fietstochten


11 juli 2017 - Deze zomer worden er vier Kleasterrûntsjes gehouden: wandel- en fietstochten langs kerken en plaatsen waar kloosters hebben gestaan. Dit in het kader van Tsjerkepaad en het jaarthema: Rome en de Reformatie. Het eerste rondjes is zaterdag 15 juli in Leeuwarden, 19 augustus Gerkesklooster, 26 augustus in Metslawier en op 9 september in Bolsward. Opgave steeds 3 dagen vantevoren. Meer informatie: www.tsjerkepaad.nlTsjerkepaad van 1 juli t/m 9 september


28 juni 2017 - Van 1 juli t/m 9 september kunt u tijdens Tsjerkepaad het kloostermuseum bezoeken op zaterdagmiddag. Dit tegen de normale entree. Ook op woensdag is het kloostermuseum open, maar dan op afspraak. Dit kunt u kenbaar maken bij de Alexanderkerk, Juckemawei 3 in Rinsumageest. Op deze dagen kunt u dus een combinatiebezoek brengen aan de Alexanderkerk én het kloostermuseum.


Combinatie bezoek met Alexanderkerk tijdens Tsjerkepaad.


Workshop middeleeuws schilderen en kaligraferen

3 mei 2017 - Stichting klooster Claercamp geeft op 13 mei en 16 en 30 september workshops. Wilt u ervaren hoe monniken boeken versierden en welke materialen zij gebruikten? Schrijf u dan in voor de workshop middeleeuws schilderen in het Scriptorium.
Speciaal voor de workshop is in het steunpunt een scriptorium ingericht. Het scriptorium is de ruimte in een klooster waar monniken verschillende teksten en boeken overschreven en vertaalden.
In het scriptorium van Stichting klooster Claercamp ligt calqueerpapier, penselen, Arabische gom en perkament klaar voor de cursisten. Aanmelden kan via info@kloosterclaercamp.nl en er is ruimte voor maximaal zes deelnemers. De kosten bedragen € 12,50 per persoon en is inclusief koffie of thee.
Bezoek van groep Historische Kring Terpengebied


26 april 2017 - Het archeologische steunpunt Klooster Claercamp opende zaterdag 22 april haar deuren voor De Historische Kring Terpengebied. Een bus met daarin 32 geÔnteresseerden in de geschiedenis van het terpengebied werden opgevangen door voorzitter Ton Stierhout van de Stichting. Hij schetste in het kort de ontstaansgeschiedenis van het steunpunt en vertelde over de herkomst van het CisterciŽnzerklooster. Van 1165 tot 1580 stond er een CisterciŽnzerklooster op de voormalige terp bij het museum. Daarna bekeken de gasten de museumcollectie.

Documentaire "De monniken van Schier"


14 april 2017 - Op 1e Paasdag, 16 april, wordt een documentaire over de Cisterciënzer monniken op Schiermonnikoog uitgezonden door de KRO om 22.15 uur. Hoe vergaat het de monniken na hun verhuizing van klooster Sion te Diepenveen (bij Deventer) naar het eiland Schiermonnikoog? Zo zijn er plannen om een klooster te bouwen op dit eiland. Gemist? Kijk deze Kruispunt Special terug op uitzending gemist.Museum 1e Paasdag gesloten


9 april 2017 - Tijdens de Paasdagen, op zondag 16 april 1e Paasdag, is het museum gesloten.


The Gregorian Voices in Koepeltheater


5 april 2017 - Op dinsdag 11 april geeft het a capella koor "The Gregorian Voices" een concert in Leeuwarden. Een prachtige luisterervaring van gregoriaanse, middeleeuwse muziek, tot aan het heden onder de noemer: "Gregoriaans ontmoet Pop". Meer informatie en kaarten: www.koepeltheater.nlMuseum vanaf april weer op zaterdag en zondag open!


22 maart 2017 - Vanaf zaterdag 1 april en zondag 2 april is het kloostermuseum dit zomerseizoen weer elke zaterdag en zondag open t/m oktober. U bent van harte welkom voor een bezoekje!


Bezoek Abdij Herkenrode 17 maart 2017


17 maart 2017 - Op uitnodiging van Herkenrode vrijdag 17 maart bezocht een delegatie van Klooster Claercamp de abdij Herkenrode bij het Belgische Hasselt. Er waren kloosterdelegaties present uit de hele Benelux, van zowel musea als nog actieve kloosters. Ondermeer Sibculo (NL), Ten Duinen (B), Westmalle (B), Clairfontaine (Lux). Er werden presentaties gegeven in het Nederland, Vlaams, Frans en Luxemburgs. Bijna 50 mensen genoten van een zeer geslaagd en gevarieerd programma. Meer informatie.


Abdij Herkenrode in België.


Tentoonstelling "Wat bezielt je" verlengd t/m 2 april

22 februari 2017 - De tentoonstelling "Wat bezielt je" in het kader van 80 jaar Karmelklooster Drachten is een succes en is verlengd t/m 2 april. Open: do. t/m zo. van 13.00-17.00 uur. Meer informatie: www.karmelklooster.nl


Huisvesting monniken op Schier

11 januari 2017 - De monniken van het klooster Sion in Diepenveen hebben tijdelijke onderdak gevonden op het eiland Schiermonnikoog aan de Langestreek in het dorp. De andere 4 monniken verblijven nog in het klooster Westmalle (B). Binnenkort presenteert men de toekomstplannen voor een kloosterbouwplan aan het gemeentebestuur en de eilander bevolking: 25 jan. in Hotel v.d. Werff en 26 jan. in het dorpshuis.


Lezing over het geheim van Iconen

14 december 2016 - Op zondag 18 december geeft kunsthistorica Karin Braamhorst een lezing over iconen. Een icoon is een beeld of een portret met een afbeelding van Christus, Maria, een heilige, een engel, of een bijbelverhaal. Sommige laten zich lezen als een stripverhaal. Veel iconen zijn uit hun natuurlijke omgeving gehaald en in musea terecht gekomen. Locatie: It hûs fan de dichter, De Terpen 27 in Hantum. Aanvang 15.00 uur, entree 10,- .


Tentoonstelling "Wat bezielt je" in Karmelklooster Drachten


12 november 2016 - Van 22 oktober t/m 26 februari is in het kader van 80 jaar Karmelklooster Drachten de tentoonstelling "Wat bezielt je" te bewonderen, en gaat over keuzes, beslissingen en vrijheid. Het volgt het leven en geschiedenis van de zusters Karmelietessen die er tot in de jaren '90 hebben gewoond. Open: do. t/m zo. van 13.00-17.00 uur. Tevens worden er veel extra activiteiten georganiseerd. Meer informatie: www.karmelklooster.nl


Museum in de winterperiode op afspraak geopend

30 oktober 2016 - In de winterperiode, van november t/m maart, is het kloostermuseum alleen open op afspraak. En dan met name voor groepen: schoolklassen, verenigingen, clubjes enz. Hiervoor kunt u een afspraak maken per telefoon of email. Kijk bij "Contact".


Documentaire "Terugkeer monniken Schiermonnikoog" wint prijzen

17 oktober 2016 - De RKK documentaire over de Cisterciënzer monniken van klooster Sion te Diepenveen (bij Deventer) heeft op het Religion TodayFilm festival in Trente de prijs voor Beste Documentaire en de SIGNIS juryprijs gewonnen. Storyline: Er zijn nog maar weinig broeders over in het 125 jarige grote klooster. De abdij staat te koop en men wil zich graag op Schiermonnikoog vestigen.
Op uitzending gemist is de documentaire terug te zien. Er zijn plannen voor een vervolg, een 2e deel. In 2018 zal deze mogelijk in permiere gaan. Op monnik-defilm.nl meer informatie.


Nieuw boek over De Schierstins uitgebracht

23 september 2016 - Na het boek over klooster Claercamp, is in dezelfde archeologische serie nu ook een boek uitgebracht over De Schierstins in Veenwouden. Deze middeleeuwse stins, versterkte toren op de handelsroute naar het zuiden, is vernoemd naar de monniken van klooster Claercamp. Zij droegen grijze of "schiere" pijen. Het prachtig geïllustreerde naslagwerk is door dezelfde schrijver (Erwin Boers) en fotograaf (Frans de Vries) gecreëerd als het Klaarkamp boek. Thans in de boekhandel en bij de Schierstins verkrijgbaar voor 15,90.


Succesvolle combinatie met Alexanderkerk tijdens Tsjerkepaad

12 september 2016 - In de zomervakantie kon men tijdens Tsjerkepaad zowel het kloostermuseum als de Alexanderkerk in Rinsumageest bezoeken op woensdag- en zaterdagmiddag. Dit is een succesvolle combinatie gebleken. Er zijn meer bezoekers geweest, die zowel de kerk als het kloostermuseum hebben bezocht, en zo van de middeleeuwse cultuurhistorie van deze streek konden genieten. Er komt volgend jaar ongetwijfeld een vervolg.


Klaarkamp boek uitverkocht, maar nog beperkt verkrijgbaar bij museum

7 augustus 2016 - Ondanks dat het standaardboek over klooster Klaarkamp landelijk is uitverkocht in de boekhandel, is het prachtige full color boek nog wel beperkt verkrijgbaar bij het kloostermuseum. Er zijn nog enkele exemplaren, maar wees er snel bij... Op=op!

Schrijver en journalist Erwin Boers heeft het prachtig uitgevoerde boek, het 10e themaboek in de reeks Archeologie in Fryslân, geschreven. Hiervoor is veel research aan vooraf gegaan.
Het geheel is geïllustreerd met mooie foto's van Frans de Vries in full color, omvang 96 pagina's.

Het Klaarkamp boek is bij het museum te koop voor € 15,90.

Het museum is in het weekend, zaterdag en zondag, geopend van 13.00 - 17.00 uur.
U bent van harte welkom.


Nieuwsarchief:

Archief 2016
Archief 2015
Archief 2014
Archief 2013
Archief 2012
Archief 2011
Archief 2010
Archief 2009
Archief 2008

Foto's: K. van der Meulen.

  Activiteiten

ClaercamppadWilt u het Claercamppad lopen, dat kan! (ca. 75 km)
Route, klik hier.

Klein wandelrondje
Claercamp (30 km)
Route, klik hier.
Download route (pdf).Excursie Klooster Klaarkamp en Klaarkampster meer

In 2021 zal weer een excursie worden georganiseerd o.l.v. Staatsbosbeheer. Belangstellenden kunnen zich opgeven per email of per telefoon (zie Contact).
Meer informatie.


Samenwerking NL-D


Link.

         
Home Nederlands Home Polski Home Historie Sponsors Contact Links Foto's Activiteiten Nieuws Home Deutsch Home English Sponsors Contact Links Foto's Activiteiten Nieuws Historie Home Polnisch English Deutsch Home