Nieuws 2015


Fijne kerstdagen en een gelukkig 2016!


24 december 2015 - We wensen iedereen fijne feestdagen en een gelukkig en voorspoedig nieuw jaar!


Terugkeer van de monniken op Schiermonnikoog

21 december 2015 - Op zondag 27 december wordt een documentaire over de Cisterciënzer monniken van klooster Sion te Diepenveen (bij Deventer) op tv uitgezonden. Er zijn nog maar weinig broerders over in het 125 jarige grote klooster. De abdij staat te koop en men wil zich graag op Schiermonnikoog vestigen. Zondag 27 december om 22.35 uur op NPO 2 (RKK).


Des Hommes et des dieux op tv

18 december 2015 - Op Eerste Kerstdag is de mooie en waargebeurde film Des Hommes et des dieux op tv te zien. Het gaat over 8 Cisterciënzer monniken in de jaren 90 in een klooster in Algerije. Ze leven in harmonie samen met de islamistische dorpsgenoten. Terreur en geweld krijgen echter langzaam maar zeker de overhand. Vrijdag 25 december om 0.20 uur op NPO 2 (RKK).


Boek over 850 jaar Cisterciënzers in Nederland (en België)


25 november 2015 - 850 jaar geleden, in 1165, is het eerste cisterciënzer klooster van Nederland gesticht, namelijk klooster Claercamp in Rinsumageast. In dit jubileumjaar is er deze maand een boek verschenen met een overzicht van alle cisteriënzer kloosters vanaf 1165 in Nederland en net over de grens. Aan het eind van de middeleeuwen was Nederland 34 cisterciënzer mannen- en vrouwenkloosters rijk. Deze hebben vaak honderden jaren bestaan.

Het cisterciënzer boek heet "Schiere monniken en grijze vrouwen" en is geschreven door Philip Holt. Het is rijk geïllustreerd met 352 pagina's in full color en te bestellen bij uitgeverij Damon. Voor de link naar hun website, klik hier. Tevens zijn er een aantal pagina's en index te raadplegen op www.kloosterboek.nlMevr. T. Sibma geeft uitleg over de nieuwe website.

Nieuwe website voor de archeologische steunpunten


14 november 2015 - Op dinsdag 10 november is tijdens een bijeenkomst van de archeologische steunpunten in Friesland, de nieuwe website www.archeologie.frl live gegaan. Inmiddels telt Fryslân zo'n 10 steunpunten. Ook ons museum / archeologisch steunpunt is hierbij aangesloten. Deze archeologiedag voor steunpunten werd georganiseerd door Museumfederatie Fryslân.


Open dag kerk Hegebeintum i.v.m. restauratie toren


31 oktober 2015 - Op zaterdagmiddag 7 november organiseert bezoekerscentrum Hegebeintum éénmalig een open dag i.v.m. de werkzaamheden aan kerktoren, die momenteel wordt gerestaureerd. Begin van het jaar zijn grondboringen en onderzoeken gedaan door de RCE in de middeleeuwse terp. A.h.v. adviezen wordt er nu een betonnen fundering onder de toren aangebracht om de scheef zakkende toren te stutten. Het kerkgebouw is van 10.00 tot 16.30 uur te bezichtigen.

Bezoek Alde Fryske Tsjerken op 3 oktober


29 september 2015 - Op zaterdagmiddag 3 oktober heeft museum Klooster Claercamp bezoek van de stichting "Alde Fryske Tsjerken". Zij vieren dan hun 45 jarig jubileum met een excursie door Noordoost Friesland. Twee bussen van AFS zullen dan ons museum bezoeken.
Gewone bezoekers en mensen van Alde Fryske Tsjerken die met eigen vervoer komen, zijn welkom tussen 13.00 - 14.30 en van 15.30 - 17.00 uur.
Tussen 14.30 - 15.30 is de museumruimte gereserveerd voor de busgroep van AFS.
We wensen iedereen een heel fijn bezoek.Kloosterbrom ter gelegenheid van 850 jaar Claercamp24 september 2015 - Op 19 september werd de "Kloosterbrom" gereden door oude brommers. Onder ideale weersomstandigheden konden de 'bromfietsnozems' genieten van een prachtige tocht langs kloosters en gebouwen met een link naar klooster Claercamp, die dit jaar 850 jaar geleden werd opgericht. De tocht ging ondermeer langs dochterkloosters Aduard en Gerkesklooster, en de Schierstins. Meer foto's + geluidsfragment, klik hier: www.rtvnof.nl


Ballonkaartje gevonden op kloosterterrein

21 september 2015 - Op 19 september werd langs de weg op het voormalige kloosterterrein een ballonkaartje gevonden uit Roelofarendsveen (bij Leiden, Zuid-Holland). De kinderen van het kinderdagverblijf hadden daar mee gedaan met een ballonnenwedstrijd. Of het kaartje van de 2 jarige de verste afstand heeft afgelegd moet nog blijken. Het is zo'n 187 kilometer.

19 september: "Kloosterbrom" langs kloosters en musea

7 september 2015 - Velen weten niet dat het in het gebied van Lauwersland wemelt van oude brommers en bijbehorende clubs. Om de liefhebbers van oude brommers een cultureel uitstapje te bieden en vanwege het feit dat klooster Claercamp 850 jaar werd opgericht, organiseren vier culturele organisaties voor zaterdag 19 september een "Kloosterbrom".
Mensen op een oude brommer kunnen starten bij kloostermuseum Claercamp bij Rinsumageest, de Bonifatiuskapel in Dokkum, de Bernardushof in Aduard of De Schierstins in Feanwâlden. Op een van deze vier plekken kunnen de brommerliefhebbers starten en krijgen daar tegen een geringe vergoeding van € 5,- een routebeschrijving met ruimte voor stempels en een consumptie bij start of aankomst. De vergoeding is dus inclusief bezichtiging / entree van de vier kloosterplaatsen.
Er kan van 10.00-13.00 uur gestart worden; de sluitingstijd is 17.00 uur. De routebeschrijving vermeldt de knooppunten onderweg.
De "Kloosterbrom" is een activiteit ter gelegenheid van het 850-jarig bestaan van klooster Claercamp bij Rinsumageest.


Zeer geslaagde wandel- en fietstocht


Start wandeltocht vanaf MFC De Beijer in Rinsumageest o.l.v. monnik. Foto: Douwe Oosterbaan.

21 augustus 2015 - Op zaterdag 15 augustus werd er een natuur & cultuurtocht georganiseerd vanuit Rinsumageast in het kader van 850 jaar klooster Claercamp. De start was bij MFC de Beijer waar de 75 deelnemers werden verwelkomd met koffie en cake. Daarna volgende de wandel- en fietstocht langs Sibrandahûs, de Dokkumer Ee en door landerijen naar kerkmuseum Jannum, naar kloostermuseum Claercamp, de Klaarkampster Mar en vandaar naar de middeleeuwse Alexanderkerk in Rinsumageast. Ruim 15 km wandelen, de fietsers deden een langere variant. Een zeer geslaagde dag met prachtig weer. Meer foto's, klik hier: RTVNOF.nl

15 augustus: Wandeltocht 850 jaar klooster Claercamp

23 juli 2015 - In het kader van het thema Kerk en natuur wordt er dit jaar door de organisatie van Tsjerkepaad i.s.m. Stichting klooster Claercamp op zaterdag 15 augustus een natuurtocht georganiseerd vanuit Rinsumageast. De start is bij MFC de Bijer, Tjaardawei 42 b, Rinsumageast. Daar is ruimte voor het parkeren van uw auto. Inloop vanaf 10.00 uur met koffie en cake.
Wandeltocht van 15 km langs kloosterkapel Sibrandahûs, museumkerk van Janum en kloostermuseum Claercamp. De tocht voert door het natuurreservaat van Staatsbosbeheer, de Klaarkampster Mar, met een poel en interessante zoutvegetatie. Ten noorden van "de Mar" bevindt zich de hoogte waarop in het jaar 1165 de Cisterciënzer abdij is gesticht. Dit jaar is dat 850 jaar geleden. Ex-boswachter Jacob Bijlsma uit Broeksterwoude zal tijdens de tocht vertellen over "Natuur en schepping." De tocht eindigt in de prachtige monumentale Alexanderkerk in Rinsumageast.
Opgave bij Dirk Osinga: dirkosinga@wxs.nl ; 0519 296313. Kosten € 5,- (incl. toegang musea). Lunchpakket meenemen. N.B. Voor mensen die moeilijk zo'n stuk kunnen lopen wordt vanuit Rinsumageast een fietstocht (20 km) aangeboden.


Tsjerkepaad van 4 juli t/m 12 september

4 juli 2015 - Museum Klooster Claercamp doet mee met Tsjerkepaad, in de zomervakantie van 4 juli t/m 12 september, tegen de normale entree van slechts 2,50 en kinderen t/m 12 jaar gratis. U kunt dan tevens de bijzondere Alexanderkerk met crypte bezoeken in Rinsumageest, die in dezelfde periode op zaterdagmiddag en woensdagmiddag is geopend.
Wanneer u de Alexanderkerk op woensdagmiddag bezoekt, kunt u aangeven bij de rondleider van die kerk, om ook het museum te bekijken. Er zal dan telefonisch contact worden opgenomen met een rondleider van het kloostermuseum, waarna deze de deur voor u open kan doen. Dus het kloostermuseum is op woensdagmiddag open op tel. verzoek bij bezoek aan de Alexanderkerk! Deze combinatie geldt alleen tijdens Tsjerkepaad periode.


Klaarkamp boek uitverkocht, maar nog wel verkrijgbaar bij museum

7 juni 2015 - Ondanks dat het standaardboek over klooster Klaarkamp landelijk is uitverkocht in de boekhandel, is het prachtige full color boek nog wel beperkt verkrijgbaar bij het kloostermuseum. Maar wees er snel bij... Op=op!

Schrijver en journalist Erwin Boers heeft het prachtig uitgevoerde boek, het 10e themaboek in de reeks Archeologie in Fryslân, geschreven. Hiervoor is veel research aan vooraf gegaan.
Het geheel is geïllustreerd met mooie foto's van Frans de Vries in full color, omvang 96 pagina's.

Het Klaarkamp boek is bij het museum te koop voor € 15,90.

Het museum is in het weekend, zaterdag en zondag, geopend van 13.00 - 17.00 uur.
U bent van harte welkom.


Steenovens Claercamp bij Dokkum ontdekt


Kloostermoppen bij het graven van de vaart bij de Woudhorne.

19 mei 2015 - Bij het uitgraven van een vaart naar de Dokkumer Ee bij de Woudhorne aan de Birdaarderstraatweg zijn resten van een oude steenbakkerij ontdekt. De hoge bult in de weilanden bleef eeuwen onaangetast. Bij het graven kwamen massa's puin tevoorschijn, alsmede een steenbakkerij. De grond behoorde voorheen toe aan klooster Claercamp. Vermoedelijk is het een steenbakkerij uit de 15e en 16e eeuw. Er zijn talloze dakpannen, stenen met motieven en misbaksels gevonden. Archeologen van Buro Raap hebben de grond een aantal dagen in onderzoek.

Kloostermuseum Claercamp op GPTV


23 april 2015 - Vandaag is het kloostermuseum Claercamp op GPTV te zien in de uitzending vanaf 17.00 uur, en daarna elk uur. Vorige week kwam een cameraploeg langs om het museum te filmen. Het eindresultaat mag er zijn. Kunt u geen GPTV ontvangen, de uitzending is ook te bekijken via internet: www.gptv.frl of de reportage rechtstreeks via deze link www.gptv.frl/kQRBILXcXa8Vanaf april weer op zaterdag en zondag geopend!

24 maart 2015 - Vanaf april is het museum naast zondag ook weer op zaterdag geopend. Dus ook op zaterdag bent u dan welkom van 13.00 tot 17.00 uur t/m oktober.


Schierstins opent nieuwe permanente expositie

24 januari 2015 - Op vrijdag 23 januari opende gedeputeerde Jannewietske de Vries de nieuwe permanente expositie in De Schierstins in Veenwouden. Er was veel belangstelling van genodigden. Ook een afvaardiging van museum klooster Claercamp was present. De versterkte stenen toren was vroeger onderdeel van het klooster, ter bescherming van de handelsroute, voorraden en monniken. Het is het enigste torenkasteel wat in Friesland is overgebleven. De nieuwe expositie is vanaf heden toegankelijk voor het publiek. Net als museum klooster Claercamp, is museum De Schierstins de nieuwste telg in het netwerk van archeologische steunpunten in Friesland.


Monniken Sion Diepenveen naar Schiermonnikoog


5 januari 2015 - De cisterciënzer monniken van Abdij Sion in Diepenveen verhuizen naar Schiermonnikoog. Het is een bijzonder besluit. Het is zeer ongebruikelijk om een bestaande abdij te verkopen en te verhuizen. Het bestaande gebouw is te duur en te groot voor de negen monniken. Het is de bedoeling om op het eiland een kleiner nieuw onderkomen te bouwen.


Museum zondag 28 december gesloten


21 december 2014 - Het museum is op zondag 28 december, tussen de Kerstdagen en Oud en Nieuw, gesloten.
Wij verwelkomen u graag weer op zondag 4 januari 2015.


Veel bezoekers tijdens de Rabobank MuseumdagKleurplaat inkleuren en documentaire kijken van Omrop Fryslân.

9 november 2014 - Op zaterdag 25 oktober werd de Rabobank Museumdag georganiseerd, ook museum Klooster Claercamp deed mee. De belangstelling was overweldigend: over de honderd Rabobank leden van de provincies Groningen, Drenthe en Friesland kwamen het museum met een speciale coupon gratis bezoeken. De gasten kregen bij koffie of thee een gratis stukje kloosterkoek. De kinderen konden een mooie kleurplaat inkleuren. Het museum was deze dag extra lang geopend: van 10.00 tot 17.00 uur. De eerste bezoekers waren al om 9.30 uur present. Een zeer geslaagde dag!Vondst middeleeuwse vloer bij graafwerkzaamheden terp Hiaure

14 oktober 2014 - Bij graafwerkzaamheden t.b.v. water- en toiletvoorzieningen in en buiten de kerk van Hiaure is een middeleeuwse roodstenen vloer ontdekt op 70 cm diepte. Dr. Jos Stöver, archeoloog van het RCE te Amersfoort, reageert enthousiast. Het vloertje buiten de toren is heel verrassend. Archeoloog Tessa Krol probeert meer duidelijkheid te krijgen over de eerdere 13e eeuwse kerk. Door de diepte van de vloer blijkt de terp in 1860 niet te koop aangeboden, maar juist te zijn opgehoogd met ruim een halve meter.Rabobank Museumdag op 25 oktober


1 oktober 2014 - Op zaterdag 25 oktober kunnen Rabobank leden van de provincies Groningen, Drenthe en Friesland met een speciale coupon gratis naar een museum. Ook naar het museum klooster Claercamp in Rinsumageast. U bent van harte welkom tussen 10.00 - 17.00 uur. Meer informatie op: www.rabobankmuseumdag.nlOntvangstruimte Archeologisch depot te Nuis geopend


15 september 2014 - Op 12 september is de nieuwe ontvangstruimte van het Noordelijk Archeologisch Depot (NAD) geopend in Nuis (Groningen). Hier worden sinds 1997 de bodemschatten van de 3 noordelijke provincies bewaard voor het nageslacht. Het depot is geen museum, dus belangstellenden kunnen alleen op afspraak de collectie "bekijken" en onderzoek doen. Meer info op: www.nadnuis.nlGeslaagde excursie naar Duitsland


1 september 2014 - De excursie naar de kloosters Ihlow en Hüde in Duitsland op 30 augustus was zeer geslaagd. De weersomstandigheden waren goed, al was er in Ihlow net na ons bezoek aan het museum en de "Thee und Apfelküchen" een flinke stortbui. Ook onderweg naar Hüde flinke buien, maar in Hüde zelf was het weer droog en konden we de imposante kloosterruïne bekijken. Op de terugreis nog een tussenstop in Aduard (chinees buffet). Al met al een zeer geslaagde dag.


Tweede Imaginarium festival in Tytsjerk

12 augustus 2014 - Op 23 augustus wordt voor de tweede keer het Imaginarium festival georganiseerd in Tytsjerk. Park Vijversburg wordt dan weer omgetoverd tot een een fantasy/sprookjespark, waar de bezoeker zich waant in een sprookje, Ierse pub of de Middeleeuwen. Met o.m. kraampjes, workshops vuurspuwen, zwaarvechten, boogschieten, Ierse dans, muziek enz. Meer op: www.imaginarium-festival.nl


Begonnen met herbouw Zodenhuis

27 juli 2014 - Vandaag is begonnen met de herbouw van het Zodenhuis in Firdgum. In novemer 2013 stortte een deel van het huis in. Er zal nu op een andere manier - met nieuwe technieken - worden gebouwd.
Op zaterdagen kan het huis worden bezocht of men kan zelf meebouwen. Meer op www.zodenhuis.nl


Excursie naar klooster Ihlow en klooster Hüde


19 juni 2014 - Op zaterdag 30 augustus organiseert stichting klooster Claercamp een excursie naar klooster Ihlow en klooster Hüde in Duitsland, net over de grens. In eerste instantie gaan we met eigen vervoer, maar bij veel belangstelling zijn we voornemens om een bus te huren. Heeft u belangstelling? Geef u op per email via deze site: contactpagina. Als er meer duidelijk is krijgt u daarna verdere informatie per email.


Klooster Claercamp museum aangesloten bij Tsjerkepaa
d

7 juni 2014 - Het klooster Claercamp museum is nu ook aangesloten bij Tsjerkepaad. Dit is een kerken route door Fryslân, waarbij 250 kerken en kerkmusea zijn aangesloten. Dit jaar is Tsjerkepaad van 5 juli t/m 13 september. Meer informatie: www.tsjerkepaad.nl


Expositie over Esonstad in Kollum

21 mei 2014 - Van 31 mei tot 1 november is de expositie Esonstad in de Oudheidkamer Mr. Andreae in Kollum te bewonderen. Ooit lag er een bloeiende handelsstad in de voormalige Lauwerszee, niet ver van Ezumazijl: Esonstad. Deze stad wordt in één adem genoemd met twee andere oude Friese steden, Stavoren en Dokkum. Esonstad ging evenwel ten onder, al in 1230, toen het werd verzwolgen door de zee. Zo vertellen oude kronieken. Maar is dit ook waar? Of is het een mythe. Kom naar de expositie in Kollum. Meer informatie: www.oudheidkamerkollum.nl


Bonifatius De Musical vanaf 30 mei in Dokkum

1 mei 2014 - Vanaf 30 mei wordt Bonifatius De Musical in de Bonifatiuskapel opgevoerd in Dokkum. Het is het vervolg van de succesvolle musical van 2012 met nagenoeg dezelfde cast. Maar liefst 8500 bezochten toen de musical met zang, spel, dans en muziek in de sfeervolle omgeving van de Bonifatiuskapel. Kaartverkoop via de website: www.bonifatiusdemusical.nl


Presentatie Klaarkamp boek voor genodigden


V.l.n.r. voorz. Ton Stierhout, abt Bruschke, schrijver Erwin Boers en gedeputeerde Jannewietske de Vries.


14 april 2014 - Op vrijdagmiddag 11 april werd het Klaarkamp boek gepresenteerd bij het museum aan de Klaarkampsterwei. Het bestuur was overweldigd door de grote belangstelling van de genodigden.
Er waren zo'n 70 personen present, waardoor de presentatie buiten plaats moest vinden. Gelukkig waren de weersomstandigheden ideaal: het zonnetje scheen heerlijk.
Na een woord van welkom door voorzitter Ton Stierhout, werd het boek door gedeputeerde Jannewietske de Vries overhandigd aan abt Alberic Bruschke van Abdij Sion te Diepenveen. Een symbolisch gebaar. Was het niet de provincie (t.w. de protestanten) die in 1580 alle kloosters en bezittingen zichzelf hadden 'toegeeigend' ... Met dit gebaar werd er symbolisch weer iets 'terug gegeven' aan de cisterciënzers. De cirkel was daarmee rond.
Schrijver en journalist Erwin Boers vertelde daarna over de totstandkoming van het prachtig uitgevoerde boek, het 10e themaboek in de reeks Archeologie in Fryslân. Geillustreerd met mooie foto's van Frans de Vries in full color, omvang 96 pagina's.

Het Klaarkamp boek is bij het museum te koop voor € 15,90.
Het museum is in het weekend, zaterdag en zondag, geopend van 13.00 - 17.00 uur.
U bent van harte welkom
.

Klik hier voor een filmpje van de presentatie (Provinsje Fryslân).


Koningsdag 26 april gesloten maar 27 april wel open

10 april 2014 - Het museum is op zaterdag 26 april, Koningsdag, gesloten. Op zondag 27 april zijn wij wel gewoon open.


Nationaal museumweekend 5 en 6 april

2 april 2014 - Op 5 en 6 april is de start van het museumjaar met het Nationaal Museumweekend. Ook ons zomerseizoen begint dan, en het museum is dan weer zowel op zaterdag en als zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.


Aangesloten bij Markant Friesland: 30e museum


21 maart 2014 - Museum klooster Claercamp heeft zich aangesloten bij Markant Friesland. Deze organisatie is een samenwerkingsverband van musea en culturele instellingen in Noordoost Friesland. We zijn het 30e museum wat zich heeft aangesloten. Meer over Markant Friesland op www.markantfriesland.nl


Lezing over kloosters in Buitenpost

5 maart 2014 - Op 11 maart zal er een lezing worden georganiseerd over kloosters in de bibliotheek van Buitenpost. Douwe Veenstra en Rens Bijma, die veel weten over dit onderwerp, vertellen vooral over de kloosters die in de gemeente een belangrijke rol speelden. De lezing is op 11 maart en begint om 19.45 uur.


Boek over klooster Klaarkamp bijna afgerond

19 februari 2014 - Het boek over klooster Klaarkamp nadert zijn voltooiing. Het zal het 10e boek worden in de serie over Archeologie in Fryslân en zal binnenkort verschijnen.Schiermonnikoog mogelijk nieuw thuis monniken Sion


Klooster Sion in Diepenveen.

1 februari 2014 - De cisterciënzer 'schiere' monniken van klooster Sion onderzoeken de mogelijkheid om zich te vestigen op Schiermonnikoog. Het bestaande klooster in Diepenveen bij Deventer is te groot geworden voor de 12 monniken. Een oriënterend gesprek heeft reeds plaats gevonden met de gemeente Schiermonnikoog.


Nieuw informatie bord van Staatsbosbeheer geplaatst17 januari 2014 - Op het kloosterterrein is een nieuw informatiebord van Staatsbosbeheer geplaatst om iedereen te wijzen op het unieke natuurgebied en de bijzondere historie.


Klooster Mariëngaarde 850 jaar14 december 2013 - Op zaterdag 14 december werd herdacht dat 850 jaar geleden de eerste steen voor klooster Mariëngaarde bij Hallum werd gelegd. En wel door Frederik van Hallum van de Norbertijner orde in 1163. Het werd gevierd met een lezing, toneelstuk, fakkelwandeltocht en afsluitend muziek.


Lezing over abt Emo's reis van 1212-1213


6 november 2013 - Op woensdagavond 13 november geeft prof. Dick de Boer een lezing over abt Emo. Deze abt stichtte in 1213 bij Wittewierum een klooster. Maar 2 jaar eerder, op 9 november 1212, vertrok Emo voor een lange reis naar Rome. Waar hij op 19 januari 1213 aan komt. Prof. De Boer reconstrueerde de reis van dag tot dag, welke in boekvorm uit is gekomen. De lezing vindt 's avonds op 13 november plaats in Zorgcentrum Foswert in Ferwert.


Documentaire over bouw middeleeuws Zodenhuis


11 oktober 2013 - Op zaterdag 12 oktober wordt het eerste deel van de documentaire over de bouw van het Zodenhuis in Firdgum uitgezonden. En wel op Ned. 2 om 10.30 uur door Omrop Fryslân. Het 2e deel komt op 19 oktober. De zondag na de zaterdagen is de uitzending op Omrop Fryslân te bekijken. Uitzending gemist? Kijk op www.omropfryslan.nl


Druk bezochte Simmertúnfair 21 september in Sibrandahûs28 september 2013 - In een bijzondere gezellige aangeklede kloosterkapeltuin stonden tijdens de tweede Simmertúnfair op zaterdagmiddag/avond in Sibrandahûs een 26 tal kramen met een grote variatie aan producten opgesteld. Ook kon er een bezoekje gebracht worden aan de kraam van klooster Claercamp in de kerk. Tevens waren daar een aantal kleurrijke schilderijen van Elbrich Wind te bewonderen. De zang/muziek optredens maakten dit bijzondere drukbezochte evenement compleet. Foto's: H. Aartsma.


Eerste Imaginarium festival in Tytsjerk zeer geslaagd5 september 2013 - Op 31 augustus werd voor de eerste keer het Imaginarium festival georganiseerd in Tytsjerk. Park Vijversburg was omgetoverd tot een een fantasy/sprookjespark, waar de bezoeker zich waant in een sprookje, Ierse pub of de Middeleeuwen. Er waren vele kraampjes, workshops vuurspuwen, zwaarvechten, boogschieten, Ierse dans, muziek enz. Door het mooie weer waren er veel bezoekers. Een zeer geslaagd festival. Meer op: www.imaginarium-festival.nl


Grootste Middeleeuwse festival in Nijmegen op 23-24-25 augustus15 augustus 2013 - Op 23 t/m 25 augustus zal het grootste Middeleeuwse festival van Nederland plaats vinden in Nijmegen. Het gebroeders van Limburg festival. Met riddershows, bestorming, ambachten, theater, kinderspelen, lezingen, muziek, dans, jaarmarkt, trebuchet, de Gelderse draak enz. is er veel middeleeuwse variatie. De meeste activiteiten zijn rondom Museum Het Valkhof, in de naastgelegen parken. Meer op: www.gebroedersvanlimburgfestival.nlHerhaling documentaire Klooster Claercamp op Ned. 2 en Omrop Fryslân

21 juli 2013 - In de zomervakantie wordt de documentaire van Omrop Fryslân (2010) over klooster Claercamp herhaalt op Nederland 2 en op Omrop Fryslân. Waarschijnlijk op dinsdagmorgen en zaterdag/zondag. Voor de data: kijk in de programmagids of op www.npo.nl en www.omropfryslan.nl


Kuiertocht zondag 30 juni zeer geslaagd

14 juli 2013 - Op zondag 30 juni was er een kuiertocht vanaf de Alexanderkerk in Rinsumageest naar het Kloostermuseum in Rinsumageest / Sijbrandahuis. De tocht begon om 19.00 uur bij de kerk en was ongeveer 5 km lang. De meer dan 30 deelnemers konden het museum bekijken. Onder het genot van een kopje koffie of thee gaf dhr. Harry Zwanenburg uitleg over klooster Claercamp en kon men daarna de expositie bekijken. Het was zeer geslaagd.


Nieuwsarchief:

Archief 2013
Archief 2012
Archief 2011
Archief 2010
Archief 2009
Archief 2008

Foto's: K. van der Meulen.

  Activiteiten


Excursie Klooster Klaarkamp en Klaarkampster meer

Op 15 augustus 2015 zal weer een excursie worden georganiseerd. Dit o.l.v. Tsjerkepaad en i.s.m. Staatsbosbeheer. Belangstellenden kunnen zich opgeven per email of per telefoon (zie hiernaast).
         
Home Nederlands Home Polski Home Historie Sponsors Contact Links Foto's Activiteiten Nieuws Home Deutsch Home English Sponsors Contact Links Foto's Activiteiten Nieuws Historie Home Polnisch English Deutsch Home