| Algemeen | De Cisterciënzer Orde | Abten | Uithoven | Verhalen | Natuur |  
       
  De Cistercienzer Orde

Negen eeuwen geleden bouwden de cisterciënzers hun eerste abdijen. Het waren bouwtechnisch gezien, zeker in die tijd, absolute meesterwerken. De cisterciënzers leefden ascetisch en dat was in die tijd voor ridders haast even aantrekkelijk als deelname aan de kruistochten. Onder de bezielende leiding van Bernardus van Clairveaux werden vanuit Frankrijk overal in Europa honderden nieuwe kloosters gesticht. Het klooster Klaarkamp was het eerste klooster dat in Nederland, op het hoogtepunt van het middeleeuwse kloosterleven, werd gesticht.

Hoewel het bidden en zingen voor God min of meer als 'core-business' van de cisterciënzers moet worden beschouwd en ze om die reden een teruggetrokken levensstijl kenden, drukten ze overal waar een klooster was gevestigd hun stempel op de omgeving. Ze hebben dijken en sluizen gebouwd, overzeese handel gedreven, tal van gronden aangekocht, voor tal van burgers de oudedagvoorziening verzorgd en steeds nieuwe kloosters en uithoven gesticht. In tijden van grote overstromingen en van gewelddadige confrontaties, zorgden de monniken van Klaarkamp samen met de grietmannen voor een stabiel bestuur.

De cisterciënzer abdijen waren monumenten in het landschap door hun omvang en bouwtechniek. Het klooster Klaarkamp was waarschijnlijk een van de eerste, zoniet het eerste gebouw in Nederland dat in baksteen was uitgevoerd!

De cisterciënzers kenden een strikte scheiding tussen de koormonniken en de lekenbroeders, de 'oratores' versus de 'laboratores'. Het klooster was verdeeld in een gedeelte voor de koormonniken en een deel voor de lekenbroeders. Deze laatste groep, die veruit in de meerderheid was, had bijvoorbeeld geen toegang tot het kloosterhof.

De koormonniken droegen een wit habijt met een zwart scapulier of schouderkleed. Tijdens de koordienst droegen ze een witte hoofdkap. Dag en nacht zongen ze in onafgebroken koordiensten Gods lof. De lekenbroeders moesten het met een grijze uitvoering doen. Daarom werden ze de 'skiere mûntsen' werden genoemd, de schiere of grijze monniken.

De cisterciënzer orde bestaat nog steeds. Nederland telt nog één abdij van de cistercienzers, namelijk de abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk.


Mariënkroon te Nieuwkuijk.
 

(Persoonlijke) verhalen en anekdotes gezocht.

Heeft u een mooi verhaal of anekdote over klooster Claercamp, vertel het ons! Email: archief@kloosterclaercamp.nl




Foto's gezocht!

2009 - De Stichting probeert een zo compleet mogelijk beeld te geven van klooster Claercamp. Uw hulp is daarbij zeer welkom!
Heeft u nog mooie (privé) foto's in uw bezit, over b.v. de opgravingen van de terp in 1939-1941 e.d., dan zijn wij hierin zeer geïnteresseerd.
Ook ander materiaal is natuurlijk van harte welkom.
U kunt het sturen naar het emailadres: archief@kloosterclaercamp.nl
Heeft u geen email, of kunt u de fotobestanden niet digitaliseren, dan doen wij dit graag voor u. Na het inscannen krijgt u het materiaal natuurlijk meteen weer terug.
         
Home Historie Sponsors Contact Links Foto's Activiteiten Nieuws Home Home